Recent, au fost descopertite zăcăminte de sare în zona Podului Ira, județul Cluj, trasmit oficialii Primăriei.
Acest lucru ar putea îngreuna lucrările la viitorul metrou al clujenilor cu aproape 5 ani, spun geologii.
Boc preciează, însă, că traseul ar putea fi reconfigurat. Și dacă oamenii au ajuns pe Marte, vor ajunge să circule și cu metroul la Cluj.
„Experţii, în acest moment analizează toate soluţiile şi vă pot asigura că există soluţii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Lună, acum a ajuns pe Marte, vă daţi seama că va putea face un metrou chiar dacă întâlneşte un bulgăre de sare în cale.” , spune Emil Boc.
Zăcămintele de sare au fost descoperite exact în cel mai important punct al traseului. Din zona Podului Ira ar trebui să se facă legătura între metrou și trenul metropolitan.
Reprezentanții Primăriei din Cluj susțin că inginerii vor analiza cât mai repede posibilitatea unui alt traseu, care să nu afecteze zăcămintele de sare.
Autoritățile susțin că este posibilă o creștere a studiilor de fezabilitate din acest motiv, dar nu exagerată, de natură să blocheze proiectul.
Cluj. Magistrala de metrou, așteptată cu sufletul la gură
Magistrala metroului din Cluj este așteptată de comunitate cu sufletul la gură.
Potrivit proiectului tehnic, va avea 14 kilometri și costurile estimate de până acum sunt de un miliard de euro.
Traseul metroului este Florești-Cluj Napoca. Aceasta este prima etapă de configurare a traseului. Oficialii Primăriei anunță că este prevăzută și extensia spre comuna limitrofă a Clujului, Gilău.
Banii pentru realizarea metroului din Cluj reprezintă fonduri europene.
Studiul de fezabilitate trebuie să fie gata până la 31 decembrie 2022, urmează licitația de proiectare și de execuție, apoi demararea lucrărilor în sine.
Mai exact, clujenii ar putea circula cu acest metrou abia peste 10 ani. Investiția în sine e valoroasă nu doar pentru transport, ci și pentru crearea locurilor de muncă, aflate în scădere la acest moment.