Este vorba despre Tellus Invest care a pierdut definitiv procesul cu Administrația Fiscală.

Inspectorii fiscali au demonstrat cu probe cum încheia în mod fictiv contracte de vânzare-cumpărare pentru a obține aplicarea cotei reduse la TVA.

Pentru fiecare astfel de contract, profitul firmei Tellus ajungea la 20 000 de euro, contravaloarea unei garsoniere în orașele din sudul țării.

Cluj. Cea mai mare fraudă imobiliară, oprită de instanță. Ce nereguli au găsit judecătorii

Decizia Tribunalului Cluj a avut la bază contractele încheiate cu diverse persoane fizice, dornice să achiziționeze o locuință.

Astfel, pentru a putea beneficia de reducerea TVA,Tellus Invest mărea în acte valoarea imobilelor, în mod nereal, pentru a atinge suma de 450 000 de lei.

Pentru a părea că totul este legal, administratorii Tellus Invest încheiau contracte diferite. Astfel, a perceput un preț pentru imobil în sine, apoi altul pentru depindențe, lucru care sfidează legea.

Organele fiscale s-au prins de ingineriile contabile și au solicitat diferența reală de plată a TVA.

Concret, Tellus Invest are de plată statului suma de 104 801 lei.

Tellus Invest vindea separat parcările pentru a frauda statul

Tribunalul Cluj a sesizat, că Tellus Invest vindea separat parcările care erau incluse, în fapt, în oferta imobilelor.

Prin urmare, deși proiectul imobiliar prevedea locuință cu parcare inclusă, pentru a evita plat TVA, Tellus Invest le tarifa separat.

Anul acesta, premierul Cîțu a anunțat amânarea reducerii TVA de 5% pentru imobilele care ajung la valoarea din 450 000 de le.

A motivat această măsură din cauza crizei economice, lucru care a atras criticile liderilor PNL de la Cluj.

Cluj, în topul celor mai profitabile afaceri cu imobile

Tellus Invest deține controlul în ce privește piața imobiliară din Cluj. Potrivit ultimelor rapoarte financiare publice, a avut o cifră de afaceri de 119 milioane de lei în anul 2019. Profitul a ajuns la 11 milioane de lei.

Decizia Guvernului Cîțu le poate schimba, însă, planurile dezvoltatorilor imobiliari. Avocații consultați de EvZ Transilvania susțin că, deși sunt încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare cu TVA de 5%, acestea ar putea fi anulate în instanță, raportate la rata inflației.

Prin urmare, cel mai avantajos pentru dezvoltatori și pentru cumpărători ar fi amânarea tranzacției pentru anul 2022.