Tibor Hartel, profesor la Departamentul de Biologie și Ecologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a făcut cunoscut pe Facebook că cel mai bătrân frasin din întreaga Europa este regăsit în comuna clujeană Aiton și are o vârstă de impresionantă – 300-360 de ani. Copacul multisecular are o circumferință a trunchiului de 625 de cm și pune oarecum pe hartă comuna în care se găsește făcându-o celebră. Dar Clujul mai are câteva rarități de acest gen.

Un ștejar bătrân cu circumferința trunchiului de 710 cm este „veteran” la Cluj, mai spune Tiborm Hartel, preluat de monitorulcj.ro. Un număr impresionant de studenți au vizitat respectivul ștejar și au mărturisit că niciunul dintre ei nu a văzut vreunul mai gros. Acesta este probabil cel mai gros ștejar din județ și unul dintre puținii din țară cu o circumferință atât de mare. „În Cluj şi Zona Metropolitană a Clujului nu cunoaştem niciun stejar care să aibă circumferința trunchiului de 700 cm. Sunt rari şi în alte regiuni ale ţării”, a mai spus profesorul UBB. Pe lângă acesta, în România centrală mai există doar șapte ștejari cu o circumferință mai mare de 700cm: la Mercheaşa (2), Ticuşu (2), Fişer (1, ars anul trecut, dar viguros și încă trăieşte), Breite (1) şi Bratu (1, omorât de pădure).

”Săracă țară bogată”, ”Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă” și câte și mai câte am mai putea spune. Lucrurile din jurul nostru nu se schimbă în bine însă pur și simplu și trebuie să depunem fiecare fie și numai un minim efort pentru imaginea comunității și țării noastre.