La Cluj, Instituția Prefectului a anunțat că la Monumentul Eroilor de pe strada Calea Turzii, se va desfășura o ceremonie militar-religioasă, începând cu ora 12.00.

De asemenea, la Monumentul Stâlpi Împușcați din Piața Unirii și la mormintele eroilor din Cimitirul Mănăștur vor fi depuse jerbe de flori.

Cum s-a desfășurat Revoluția din 1989  la Cluj

Ziua de 21 decembrie este plină de încărcătură istorică și emoțională. Este ziua în care unii dintre români au ales să moară pentru democrația de astăzi.

La Cluj, Revoluția a început cu munictorii de la CUG. Au mers să protesteze în Piața Libertății, la Astoria și la Fabrica de Bere. Erau plini de revoltă după discursul lui Nicolae Ceaușescu de la București.

Militarii aveau ordin să tragă, fără milă, fără timp de gândire. S-a vărsat sânge pentru eliberarea din comunism.

Muncitorilor li s-au alăturat sute de oameni simpli, dar și intelectuali.

La sediul Asociației Scriitorilor din Cluj s-a scandat  „victorie, însă, militarii au avut din nou ținte bune. Călin Nemeș, conducătorul revoltei din partea intelectualilor, a fost printre răniți.

Printre focuri de armă, cordoanele militarilor, sânge, lacrimi, unii dintre clujeni mai aveau puterea să strige libertate, Timișoara!

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989(IRRD menționează că , în perioada 17-25 decembrie 1989 s-au înregistrat 1166 de victime în orașele Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu-Mureș, Timișoara.

Nicolae si Elena Ceaușescu au fost împușcați la zid chiar de Crăciun, chiar dacă au încercat să fugă din țară.

Pe toate străzile din România răsuna: Ole, Ole! Ceaușescu nu mai e!

Cei doi au fost acuzați de genocid, subminarea puterii de stat, subminarea economiei naționale, încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un milliard de dolari, bani pe care îi țineau la băncile din Elveția.

După executarea cuplului Ceaușescu, pedeapsa cu moartea a fost eliminată din Codul Penal al României.