Cluj are cea mai mare listă de așteptare cu persoane care vor să se vaccineze anti-COVID. La acest moment, figurează programați -în așteptare 33 163 de clujeni. Mulți dintre ei sunt îndemnați să se orienteze către alte județe, localități, pentru a se imuniza. Frica de infectare până la momentul vaccinării nu poate fi combătută ușor.

Cu toate acestea, turismul vaccinării poate îngreuna situația din alte județe. Și nu e vorba despre cifre, ci despre doze care, nu sunt suficent sau corect repartizate. Efectul va fi vizibil asupra categoriilor de risc: persoanele cu afecțiuni cronice, vârstnicii. Încă sunt persoane care așteaptă să se imunizeze, pentru că nu au reușit în primele etape, destinate lor. Explicația autorităților a fost că nu au fost suficiente doze sau că nu sunt suficinete centre deschise.

Astfel de cazuri s-au înregistrat la începutul campaniei de vaccinare, în județele Timiș, Caraș-Severin.

Cluj. Ce soluții sunt pentru a evita timpul de așteptare

Cei mai mulți dintre clujeni vor să se vaccineze cu serul anti- COVID, produs de Pfizer. Cifrele arată că s-au programat 32 213 persoane. Alte 795 de persoane așteaptă să se vaccineze cu dozele de la Moderna, iar cu cel mai controversat vaccin anti-Covid, AstraZeneca, așteaptă se imunizeze doar 56 de persoane.

Pentru a evita timpul de așteptare și având în vedere că serul AstraZeneca a început să fie tot mai evitat de români, premierul Cîțu a declarat, la Cluj, că se va recurge la o nouă metodă. Centrele de vaccinare AstraZeneca vor fi transformate în centre Pfizer.

„În perioada următoare – am ajuns acum la capacitatea de 115.000 de doze pe zi – vom ajunge, pe 20 aprilie, la 120.000 de doze pe zi. Avem dozele, ne-am ocupat să avem vaccin, avem centre de vaccinare, acum românii, dacă vor să revenim și trebuie să revenim la normal, trebuie să se înscrie și să se vaccineze. Este singura soluție, în acest moment, de a ieși din pandemie”, a afirmat premierul.