După un an de studii intense, specialiștii din Cluj au ajuns la concluzia că focarele de pestă porcină apar atât de repede din cauza unor insecte-de tip paraziți care trăiesc pe corpul porcilor.
Astfel, insecte hematofage, recoltate din focare de pestă porcină africană (PPA), transmit virusul pestei porcine, deoarece se hrănesc cu material genetic din corpul porcilor.
Cluj. Descoperire unică! Fermele de porci sunt vizate
Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conțineau ADN-ul viral, relatează stiriletransilvaniei.ro
Prin urmare, fermele comerciale sunt cele mai afectate, însă, măcar știu ce măsuri pot lua.
“Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi și a implicat o sincronizare perfecta cu diferite instituții. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înțelegeți procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării. Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obținea toate acordurile instituților și medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a declarat coordonatorul proiectului, prof. dr. Andrei Mihalca, de la Departamentul Parazitologie și Boli Parazitare al USAMV, citat de sursa precizată mai sus.
Peste 10 000 de probe au fost recoltate până la acest moment. Insectele hematofogage, cunoscute drept căpușe, țânțari, muște pot fi combătute separat, pentru evitarea răspândirii pestei porcine.
Autoritățile avertizează că este necesară respectarea unor reguli. Trebuie avută în vedere circulația animalelor. Oamenii trebuie trebuie să cumpere porci și carne de porc doar din locuri autorizate. De asemenea, este absolut necesară respectarea condițiile minime de protecție și de igienă sanitar-veterinară pentru fiecare gospodărie.
La acest moment, se înregistrează focare de pestă porcină în Timiș, Arad, Caraș-Severin, Sibiu.
Pesta porcina africană nu reprezintă un pericol pentru oameni, dar este fatală în cazul animalelor. Prin urmare, pierderile financiare în cazul fermierilor sunt însemnate.