Studenții din Cluj și-l amintesc ca pe o persoană caldă, cu inițaitivă în cercetare.

„Anunțăm cu profund regret și durere în suflet dispariția fulgerătoare a colegului nostru, Prof. Dr. Liviu Alexandru MĂRGHITAȘ, membru marcant al comunității academice clujene”, a informat  conducerea USAMV Cluj.

Cluj. Doliu la USAMV. Cine a fost Alexandru Mărghitaș

Profesorul Mărghitaș a fost titularul disciplinei de Apicultură și Sericicultură din Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii și Șeful Laboratorului de Controlul Calității Produselor Apicole.

Cariera academică a fost încununată de succes si realizări profesionale de excepție, care au marcat evoluția a numeroase generații de studenți, doctoranzi și cercetători în domeniul Zootehniei. A condus granturi de cercetare naționale și internaționale.  A avut o activitate publicistică prolifică și a fost câștigător a numeroase premii naționale, cărora li se adaugă distincțiile Doctor Honoris Causa din partea multor universități din țară. A contribuit marcant la evoluția învățământului agronomic clujean, la dezvoltarea fără precedent a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, pe care a iubit-o și a propulsat-o pe primele locuri între universitățile din țară.

Funcțiile administrative nu i-au luat calitate de OM

Absolvent al Facultății de Zootehnie din Cluj Napoca, a deținut numeroase funcții administrative pe care le-a onorat cu demnitate. A fost Rector al USAMV CN între anii 2000-2008, Președinte al Senatului Universității 2008-2012, Director al Corpului de Control din Ministerul Educației Naționale (1997-2000), Delegat Național al României la Comisia Sericicolă Internațională (2010-2016) iar  în ultimii ani a activat ca vicepreședinte al Secției de Zootehnie din cadrul Academiei de Științe Agricole.

USAMV Cluj s-a impus, de-a lungul timpului, în lumea cercetărilor internaționale. Ultimul studiu realizat de studenții de la USAMV este legat de pesta porcină.

Sub îndrumarea profesorilor au testat și au ajuns la concluzii relevante despre această boală.

Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conțineau ADN-ul viral, relatează stiriletransilvaniei.ro

Astfel, fermele comerciale sunt cele mai afectate, însă, măcar știu ce măsuri pot lua.