Drone și militari americani la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Un detaşament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper şi aproximativ 90 de militari din cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii sunt dislocaţi în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) transmis recent, militarii americani vor executa misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, vor asigura sprijinul tehnic, operaţional şi logistic necesar, conform monitorulcj.ro.

„Prezenţa aliaţilor americani pe teritoriul ţării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, activităţile desfăşurate în comun fiind un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi. Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii şi România contribuie la consolidarea capacităţii de apărare colectivă şi la creşterea securităţii regionale”, arată MApN.

”Noi vă aducem soarele de deasupra norilor!”, se spune în postarea de pe pagina oficială de Facebook a MApN.

MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanţă sau autonome şi este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forţele Aeriene ale SUA. Dronele ar putea fi văzute în acest fel foarte curând pe cerul transilvan.

Americanii doresc o bază aeriană modernă și operațională la Câmpia Turzii

Încă de anul trecut, Pentagonul a anunțat că vrea să investească în 2021 suma totală de 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea bazei militare de la Câmpia Turzii pentru a o transforma într-un hub al forțelor aliate NATO la Marea Neagră, fiind astfel cel mai mare proiect de construcții militare din străinătate din programul European Deterrence Initiative. În urma acestor investiții majore în infrastructură, fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii ar urma să devină un punct – cheie pentru operațiunile forțelor aeriene ale armatei SUA în sud-estul Europei.

Consolidarea și intensificarea prezenței americane în românia conferă, conform parteneriatelor și alianțelor militare ale României, o securitate sporită și certitudini în privința apartenenței noastre la familia nord-atlantică și europeană. Baza Aeriană de la Câmpia Turzii este o platformă ideală în acest sens.