Concret, ecologiștii au sesizat că deșeurile din comuna Florești ajung pe malurile Someșului, poluează excesiv mediul înconjurător și cer autorităților locale să respecte promisiunile din campania electorală și să amenejeze râul astfel încât zona de protecție să fie reconfigurată.

Printre măsurile expuse de cei de la Natura Transilvaniei  se numără amenajarea unei piste de biciclete, amplasarea de containere și camere de supraveghere pentru a-i identifica pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare.

Garda de Mediu, chemată să intervină

Militanții pentru mediu au cerut public Gărzii de Mediu Cluj, Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa să intervină și să nu ierte pe nimeni, dacă e cazul să aplice amenzi.

Cerem Gărzii de Mediu să dea amenzi pentru poluarea repetată a Someșului. Solicităm Administrației Bazinale de Apă Șomeș-Tisa (ABAST), ADI Zona Metropolitană Cluj și Companiei de Apă Someș SA să conlucreze cu autoritățile și societatea civilă pentru a găsi soluțiile optime pentru o albie și maluri cât mai curate, dar și cât mai tranzitate de clujeni iubitori de natură și mișcare. 

În urma unui demers comun din partea campaniei SOS Someșul nostru și din partea Asociației Natura Transilvaniei, Din Filele Naturii și a Clubului de Cicloturism Napoca am descoperit un râu, din nou, plin de gunoaie. Sunt necesare măsuri urgente pe termen scurt, în speță curățenie, dar și măsurile promise pe termen mediu, adică amenajarea velo, pietonală și cu mobilier urban, plus o arie naturală protejată urbană, este solicitarea celor de la Asociația Natura Transilvaniei.

ABAST a cerut primarilor să ia măsuri ferme

Imaginile cu malurile Someșului Mare pline cu saci de gunoi i-au lăsat siderați și pe pe reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa(ABAST)

Aceștia au solicitat primarilor din localitățile Sant, Rodna, Maieru și Sângeorz-Băi să desfășoare acțiuni de curățare a gunoaielor și șă îi determine pe  oameni să fie mai responsabili în gestionarea deșeurilor.

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgâu, a găsit o chitanță printre gunoaie și astfel l-a identificat pe unul dintre cetățenii care au aruncat gunoiale. S-a decis, astfel, să-I returneze gunoiul în curte, drept sancțiune.