Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a dat asigurări că festivalul test se va organiza anul acesta, iar cei care vor participa vor fi clujenii deja vaccinați.

„Va fi un proiect pilot. Nu înseamnă că toate proiectele de operă din Cluj-Napoca, de acum înainte, vor fi numai pentru cei vaccinați. Dar primul, ca să se facă un test, să se vadă rezultatul, după un asemenea spectacol, cum a fost la Barcelona, așa va fi la Operă unde va fi permis accesul doar persoanelor care sunt vaccinate pentru a vedea dacă există risc de transmitere.

Apoi să se vadă concluziile acelui concert pilot, de aceea se numește pilot, ca să se vadă rezultatele”, a spusEmil Boc la o emisiune radio.

Cluj. Primul festival test se va organiza în această vară

Cu toate acestea, edilul a explicat faptul că la alte evenimente, clujenii vor putea participa dacă au un test PCR negativ, au fost infectați în trecut cu COVID-19 sau au un test antigen.

„După care, evident, după 1 iunie, când vor fi anunțate măsurile de către Guvern în plan general, pentru toate activitățile, nu va fi doar vaccinarea condiția de participare la un festival sau un spectacol în aer liber/în sală. Vor fi și ceilelalte metode alternative, despre care am mai vorbit: test PCR, dovada că ai trecut prin boală și ești imunizat sau un test antigen recunoscut oficial de structurile europene medicale.

Acestea sunt cele patru modalități, dar dacă te uiți la ele, de departe cea mai la îndemână este vaccinarea. Dar dacă nu dorești, asta este, mergi pe una dintre cele trei pe care le vei avea la dispoziție. Gândiți-vă că un test PCR nu este ieftin, chiar dacă se va face efortul să scadă prețul”, a adăugat Boc, relatează monitorulcj.ro.

Referitor la organizarea nunților și botezurilor, Emil Boc este optimist și crede că există șanse mari ca din această vară să fie reluate.

„Eu sper ca evenimentele publice să fie organizate în această vară indiferent de numărul de participanți, dar cu respectarea acestor reguli. Nu intri decât dacă ai una dintre cele patru forme. Să îmi prezinte una dintre aceste patru forme de care am vorbit. Condițiile vor fi din punct de vedere medical și vor fi anunțate până la începutul lunii iunie. Sunt toate șansele ca aceste evenimente să aibă loc în România – de la festivaluri, la nunți, botezuri”, a conchis edilul.