Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Emil Boc, a declarat la RFI faptul că nu există un conflict în coaliţia de guvernare, însă este neveoie de respect instituţional, iar primarul din Cluj-Napoca se declară nemulţumit de o nelămurire la nivelul unei Ordonanţe de Urgenţă referitoare la faptul că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze corespunzător centrele de vaccinare împotriva coronavirusului, însă, fără ca sursa de finanţare să fie specificată în document.

Potrivit ministrului Sănătăţii, primăriile se pot adresa Ministerului Dezvoltării pentru a solicita banii necesari centrelor de vaccinare anti-Covid-19. Totodată, acesta a menţionat faptul că primarul din Cluj-Napoca af fi putut să se adreseze premierului Florin Cîţu, cu care este coleg de partid.

Emil Boc, nemulţumit de explicaţiile lui Voiculescu

Conform zcj.ro, referitor la faptul că dacă explicaţiile date de către Vlad Voiculescu îl satisfac sau nu pe Emil Boc, acesta a opinat:

”Categoric, nu! Aici e vorba de reguli şi proceduri. Democraţia în esenţă este un ansamblu de reguli şi proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătăţii şi indiferent de cine este preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate şi rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanţi doar ai unor instituţii şi eu şi domnul ministru.

De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative şi prin proceduri. Or revolta primarilor şi nemulţumirea majoră a fost aceea şi este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitaţii, se pot întreprinde acţiuni administrative concrete, nu poveştile sau discuţiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătăţii spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaţionalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administraţiei publice locale.

Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administraţiilor locale, administraţii cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătăţii, sarcini, fără să se aloce resurse financiare.

Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziţionarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare şi a altor lucruri, care iarăşi se ridică la nişte cheltuieli destul de ridicate”.

„O chestie de respect instituţional”

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Municipiilor din România, acesta nu are absolut niciun conflict personal cu Vlad Voiculescu.

”Discuţia mea nu vizează persoana particulară a domnului Voiculescu, e raportul instituţional cu Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii trebuie să ştie că nu poate trata administraţiile locale ca o Cenuşăreasă, adică noi suntem la încasat şi domniile lor la dispus. Într-o ţară democratică europeană, nici un minister nu-şi permite să aloce responsabilităţi administraţiei publice locale, fără să discute în prealabil cu aceştia şi fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabileşte”, afirmă Boc.

Emil Boc susţine faptul că aceasta este doar o chestiune de respect între instituţiile statului, ci nu un conflict în coaliţia de guvernare.

”E o chestie de respect instituţional. Cine priveşte această dispută în termeni de război în coaliţie, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituţional. Fiecare să-şi facă datoria conform legii”.

Ministerul Dezvoltării are bani necesari pentru centrele de vaccinare

Conform ministrului Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării dispune banii necesari pentru organizarea centrelor de vaccinare, acest lucru nefiind specificat în textul OUG, potrivut preşedintelui Asociaţiei Municipiilor din România.

”Unde scrie asta? Poveştile-s poveşti, noi nu suntem povestitori, cei din administraţia publică locală, noi suntem oameni de execuţie, oameni pragmatici. Unde scrie acest lucru în textul Ordonanţei, că există bani? Există bani probabil şi în bănci, dar vreau să ştim exact unde există banii, care-i mecanismul prin care se alocă, care-i valoarea în care ne putem încadra în cheltuieli. Nu scrie nimic în această Ordonanţă de Urgenţă”, susţine Emil Boc.