Emil Boc are în plan să organizeze un concert-test în Cluj-Napoca pentru a se analiza dacă riscul de infectare cu COVID-19 este atât de mare.

Edilul dorește să urmeze exemplul celor de la Barcelona, unde s-au adunat 5.000 de participanți la un eveniment. Boc a mai precizat că atâta timp cât autoritățile sunt de acord, el ar dori să se facă un asemenea experiment.

„Sunt un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor. În acest moment, proritatea noastră este starea de sănătate a populației. Un experiment interesant a fost cel din Barcelona, unde 5.000 de oameni au putut participa la un eveniment pentru a se observa dacă riscurile sunt atât de mari. În costul biletului a fost inclus și un test antigen.

Din toți participanții au fost opriți doar 8 pentru că erau infectați cu noul coronavirus. Acum sunt urmărite efectele și se va constata cât de periculos sau nu este un eveniment de genul”, a spus Boc la Digi24.

Concert-test în Cluj-Napoca susținut de edil

Boc a mai susținut că organizarea unui astfel de concert-test se va face doar cu respectarea normelor sanitare, cum ar fi purtarea măștii și testarea participanților cu teste rapide.

,,Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel European. Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă, respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să  găsească o soluție unitară.

Avem infrastructura – stadion, sală polivalentă – pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a declarat Emil Boc la Digi24.

La Barcelona, aproximativ 5.000 de persoane au participat la un concert, fără să fie respectată distanțarea socială, dar cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Concertul a fost un test pentru a analiza câte persoane se infectează cu noul COVID-19.

Din toate persoanele care au participat la eveniment, 8 au fost testate pozitiv înainte de concert. În prețul biletului s-a inclus un test antigen și o mască de protecție.