Culturile de roșii, ardei, coacăz, afin sunt compromise, așa cum arată imaginea oferită de un fermier, potrivit site-ului clujcapitală.ro.
“Ardeii și roșiile sunt inundate de atâta ploaie. Facem șanțuri să le salvăm și sperăm să se echilibreze situația. De aia vă spunem mereu că orice lucru în agricultură e sub semnul incertitudinii, căci de la o zi la alta totul se poate schimba”, atenționează fermierii de la Poama Boierească, notează sursa citată.
Cluj. Culturile, distruse de inundații. Fermierii pot primi bani
În județul Satu -Mare au fost afectați, în mod special, crescătorii de animale. Sunt peste 1000 de oi care au murit înecate, potrivit datelor transmise de Prefectură. Autoritățile spun că se vor acorda ajutoare. Acestea se încadrează la plățile pentru calamități.
Cererile de plată se depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură(APIA), cu dovada culturilor compromise sau a animalelor moarte. În funcție de suprafața agricolă exploatată, sumele pot depăși 5000 de euro, transmit oficialii Ministerului Agriculturii.
Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”, transmite INGHA.
În Bihor o casă modulară a fost luată de viitură. Locuiau șase persoane în aceasta.
Vârful maxim al viiturii de pe râul Crișul Negru se află la stația Talpoș unde cota de pericol a fost depășită cu 3 cm. Viitura se propagă în aval pe sectorul indiguit în amonte de stația hidrometrică Zerind. La ora actuală aici debitul râului este de 157,6 mc pe secundă față de un normal de 30 mc pe secundă.
Volumul total maxim în acumulări a fost de 181 milioane de mc de apă, adică de peste trei ori mai mult decât apa din barajul de la Vidraru, spun oficialii ABA Bihor
foto: clujcapitală.ro