Imaginea cu malul Someșului  a devenit virală. A stârnit revolta oamenilor responsabili.

Ei  înțeleg că protecția mediului înseamnă sănătate publică.

Puse față în față cu realitatea, autoritățile  transmit comunicate de presă seci. Au grijă să insereze comentarii fine, deoarece se simt ușor lezate de criticile constante ale presei.

S-a întâmplat și în cazul EvZ Transilvania, când a cerut un punct de vedere de la Apele Române cu privire la o imagine plină cu deșeuri, surprinsă la Covasna(lacul Pădureni)

Nu avea revelanță cine sau în ce împrejurare a fost pusă la dispoziție.  ANAR are responsabilitatea de a nu permite astfel de imagini în niciun colț de țară.

Nici nu trebuie să localizezi o imagine. Instituțiile de mediu, de administrare a apelor, trebuie să lucreze zilnic, pentru ca astfel de imagini să nu existe. E lege!

Someș. Imagini virale. Anchete, controale, abia după ce intervine presa

La Cluj, nu este prima dată când apar astfel de imagini de pe malul Someșului.

Reporterii de la Foaia Transilvană surprind astfel de imagini frecvent. În urma reportajelor realizate de publicația mai sus amintită, activiștii de mediu au luat atitudine în scandalul privind deversarea gunoaielor în Someș.

„Cerem auto-sesizarea Gărzii de Mediu (Garda Naţională de Mediu) cu privire la deversarea realizată în luna decembrie și investigarea acestor acuzații.

Solicităm celor din Administrația Bazinală  să ofere publicului informații legate de modurile în care apa uzată este deversată în rîu . Ce tratamente sunt folosite.  Pentru a se asigura că apa Someșului nu este poluată.

Calitatea apei din Someș e extrem de importantă pentru echilibrul ecosistemului creat de râu, transmiteau oficialii ONG-ului Someș Delivery pe pagina de Facebook, citați de toată presa.

ANAR a permis unui distribuitor de sucuri să conducă SGA Cluj

Abia după scandaluri publice, în care protagonist este Ovidiu Vișan, cel care a fost șef la  Sistemul de Gospodărire a Apelor  Cluj (SGA) a fost demis.

Este acuzat că a permis deversarea gunoaielor în apele Clujului, dar și că a sechestrat o angajată ca să nu divulge informații despre aceste situații.

Într-o adresă remisă EvZ Transilvania, semnată de Laszlo Barabas, ne meționează că imaginea cu lacul Pădureni nu a putut fi localizată.

În schimb, Garda de Mediu Covasna ne transmite că a aplicat amenzi de-a lungul timpului și a cerut recent APM să ia la cunoștință de unele diferențe de suprafață din contractul pentru exploatarea lacului.

Potrivit legislației în vigoare, ANAR are obligația să administreze apele din domeniul public și să se asigure de calitatea resurselor de apă din patrimoniu.

sursă foto. Foaia Transilvană