Ajutor social acordat pentru nemuncă?

Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât în marea majoritate a cazurilor din țară ajutorul social este acordat încă ca o bonificație pentru conviețuirea în comunitate și pe criterii arbitrare fără ca persoanele beneficiare să presteze vreo muncă utilă comunității în schimb. Mai mult restul comunității reproșează de ani de zile în majoritatea județelor țării aceste aspecte într-un mod oficial sau neoficial. Până acum însă nu s-a mai întâmplat ca beneficiarii să renunțe la bani.

„Chiar dacă veneau la muncă, veneau când au vrut ei. Nu, am zis, domnule, începem la 8, în fiecare zi vă prezentaţi la muncă. După o săptămână s-au învăţat, dar sigur că numărul de beficiari a scăzut, de la 50 am ajuns să avem un sfert. Au spus „acum suntem sclavi, trebuie să prestăm munca”, am discutat cu ei civilizat, dar ferm”, a Călin Fărgaciu, primarul comunei Săndulești, citat de Știrile Pro TV.

Asistații sociali din comuna Cojocna, unde 12 familii beneficiză de ajutor social, au fost și ei chemați la muncă.

Soluția? O educație de tip european?

„Cred că pe termen lung, dacă menţinem aceste activităţi şi facem o educaţie a oamenilor, putem să rezolvăm această problemă a curăţeniei”, a declarat Anca Marcu, viceprimar al comunei Cojocna.

În mod normal efortul financiar al comunității nu este de neglijat pentru aceste persoane. Acestor persoane li se solicită să muncească între 19 şi 44 de ore pe lună, iar ajutorul variază între 142 şi 600 de lei, în funcţie de numărul persoanelor sunt dintr-o familie.

Având în vedere că de regulă este vorba de familii fără alte posibilități și datorită faptului că uneori nu se muncește pentru banii respectivi, iar beneficiarii mai pot presta și alte activități sezoniere sau ziliere, ajutorul social este un bonus neprețuit. Poate că în cele din urmă atât voluntariatul în slujba counității, cât și ajutorul social vor fi înțelese în adevăratul sens al conceptului uman și occidental.