Cluj. Marți, 13 aprilie, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că de săptămâna viitoare se va începe imunizarea în centrele de vaccinare mobile. Acest lucru va începe atât în Cluj, cât  și în instituțiile medicale ale MapN din București, Brașov, Timișoara, Sibiu, Constanța, Galați, Iași și Pitești.

Conform MapN, centrele de vaccinare vor acționa în sprijinul autorităților locale. Ele vor fi amplasate în localitățile și comunele izolate și greu accesibile.

Centrele mobile vor fi organizate în containere medicale puse la dispoziție de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, fie în spații puse la dispoziție de autoritățile locale.

Imunizarea populației din zonele greu accesibile

Instituția militară va asigura transportul containerelor și dotarea lor cu echipamentele necesare imunizării populației. Totodată, MapN a anunțat că din data de 16 aprilie va crește considerabil capacitatea de vaccinare prin deschiderea mai multor fluxuri de imunizare.

„Capacitatea fluxurilor de vaccinare în centrele MApN va creşte. În special în cadrul unităţilor sanitare ale MApN în care există trei fluxuri funcţionale, de la 60 de persoane pe zi, la 72 de persoane pe zi.

În centrele de vaccinare organizate în celelalte unităţi militare din ţară, de la 18 persoane pe zi, la 60 de persoane pe zi. În paralel cu vaccinarea populaţiei generale, în centrele de vaccinare proprii ale MApN continuă şi vaccinarea personalului instituţiei”, au precizat reprezentanții MApN.

Centrele de vaccinare mobile vor fi introduse de săptămâna viitoare

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a mai precizat că există 56 de centre de vaccinare proprii. Ele sunt deservite de 250 de medici, 500 de asistenți medicali și 200 de registratori. De altfel, instituția militară are deschis peste 600 de linii call-center și sprijină, de asemenea, prin 180 de posturi de tip live-chat programarea populației la vaccinare.

Forţele Aeriene Române contribuie, la rândul lor, la eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19. FAR execută zboruri pentru transportul pacienţilor infectaţi cu SARS-Cov-2 şi a materialelor sanitare, arată MApN.