Consiliul Județean ( CJ) Cluj a decis ca în anii următori județul Cluj să beneficieze de un nou spital și două centre de specialitate. Este vorba despre Spitalul Pediatric Monobloc, Centrul Integrat De Transplant și Centrul Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie.

Spitalul Monobloc pentru Copii va fi cel mai modern spital pediatric construit vreodată în România. Spitalul va fi construit în cartierul Borhanci și va reuni toate secțiile actualului Spital de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Noul spital va cuprinde peste 600 de paturi și va deservi 50.000 de copii pe an din toată țara.

În prezent, se află în desfășurare un concurs internațional de soluții pentru proiectarea spitalului, care se va încheia în luna iunie. Valoarea totală a proiectului este de 120 de milioane de euro, iar finanțarea vine din fonduri europene și guvernamentale.

Cluj. Centrul Integrat de Transplant

Centrul Integrat de Transplant va putea realiza transplante de cord, plămân, hepatic și renal. Lucrările vor demara în 2022, iar valoarea proiectului este de 90 de milioane de euro. Finanțarea este parțial din fondurile Uniunii Europene, ale Guvernului României și ale Consiliului Județean.

Referitor la Centru de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie, ministrul Sănătății a precizat în februarie 2020 că banii pentru construirea centrului vor veni din bugetul Ministerului Sănătății.

Datorită noului pachet european de reziliență disponibil, construirea centrului va fi posibilă din banii finanțării din fonduri europene. Clădirea va asigura tratamentul la peste 3.500 de pacienți pe an, iar durata de execuție a lucrărilor este estimată la 18 luni. Valoarea proiectului este de 45 de milioane de euro.

Lucrările la  Spitalul Regional de Urgență stagnează de 16 ani

Consiliul Județean Cluj a decis să scoată din sertarele prăfuite planul de construie a Spitalului Regional de Urgență după mai bine de 16 ani.  Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a făcut o cerere oficială către Comisia Europeană prin care a solicitat preluarea de către forul județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.

Sorin Pintea, ministrul Sănătății din acea vremea, a precizat că proiectul va fi realizat de către Guvernul României. Ideea a fost abandonată în 2019 după ce PNL a ajuns la guvernare.