Lebăda este protejată prin lege în România

Lacul Gilău este sălașul mai multor lebede în această perioadă, dar bietele păsări au dat peste tot felul de oameni. Două dintre lebede au fost salvate în ultima clipă de specialiști, în timp ce a treia nu a putut fi capturată.

În țara noastră, există o mulțime de mamifere, păsări, pești și broaște țestoase care sunt protejate prin lege, multe dintre ele fiind pe cale de dispariție, la fel cum s-a întâmplat cu alte animale precum: castorul, zimbrul, marmota sau vulturul zăgan. Lebăda de iarnă ( Cygnus cygnus ) este una dintre păsările deosebit de grațioase care este protejată de lege.

Animalele protejate prin lege, indiferent de anotimp ori de locul în care acestea se află, nu pot fi împușcate ori tăiate. În ultimele decenii, mii de specii de animale rare sunt pe cale de dispariție, din cauza faptului că ajung să fie vânate ori nu mai au o sursă de hrană. De asemenea, un factor important ce duce la scăderea numărului de exemplare dintr-o anumită specie este și distrugerea ariilor protejate de braconaj.

Pe lacul Gilău au fost găsite lebede împușcate și otrăvite

Cele două lebede rănite au ajuns zilele trecute la Târgu Mureș, acolo unde au fost consultate și tratate de specialiști. Dr. Borka Levente a examinat prima lebădă și a stabilit că a fost otrăvită. De altfel, reprezentanții Asociației Milvus spun că lebăda se afla „ într-o stare proastă, capul bălăngănindu-se, nefiresc de dureros privirii. Pasul, amețit”.

Cealaltă lebădă transporată la Târgu Mureș avea o alice în maxilar, fiind destul de clar faptul că a fost victima unui atac. Specialiștii au încercat să prindă a 3-a lebădă de pe Lacul Gilău, dar nu au reușit.

Asociația Milvus își exprimă siderarea

Pe web-site Asociației Milvus s-a așternut siderarea: ”A treia este undeva pe lac, încă. Oameni de bine au încercat să o prindă cu o barcă, dar nu au reușit. Nu știm ce s-a întâmplat cu ea deși am căutat-o și noi. În schimb am descoperit un cadavru proaspăt de lebădă, sfâșiat de câini.

Suntem siderați de ceea ce se întâmplă și condamnăm profund pe cei care cred că împușcarea cu alice a animalelor sălbatice reprezintă un act de „entertainment”. Este absolut îngrozitor! Despre cât de ilegal este nu mai are rost să ne exprimăm.

Și nu sunt nici pe departe singurele cazuri”.

Între grațiozitatea lor naturală atunci când sunt protejate și starea lor deplorabilă și îngrijorătoare de acum este o distanță pe care a creat-o mintea unor oameni insensibili.