Lotul 2 din Autostrada A10 Sebeș – Turda ar fi trebuit dat în folosință în 2021, dar lucrurile nu sunt deloc îmbucărătoare.

În urma unei filmări a Asociației Pro Infrastructura realizată pe șantierul de pe Lotul 2, lucrările sunt oprite. Conform API, constructorul grec Aktor întâmpină probleme financiare serioase din cauza unui conflict între acționarii principali.

Constructorul a reușit să pună la dispoziție 4.000 de litri de motorină pentru utilajele ce își desfășoară activitatea într-o zi lucrătoare.

Lotul 2 nu va fi gata nici anul acesta

Reprezentanții API au precizat că cei 4.000 de litri de motorină sunt suficienți pentru continuarea lucrărilor la Lotul 2.

„Adică suficientă pentru cel mult 20 de autobasculante și câteva excavatoare/buldozere. Raportat la un lot cu lungimea de 24,25 de km. Iar asta se întâmplă exact acum, când condițiile meteo sunt cele mai prielnice pentru orice șantier. Se pot realiza lucrări de toate tipurile, de la terasamente la structuri de beton”, precizează API.

Dacă constructorul grec Aktor nu modifică modul în care se lucrează la autostradă, șoferii români vor avea șanse mici să circule pe Lotul 2.

Lucrări în desfășurare de 5 ani

„În condițiile actuale, perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârșitul anului 2021 este tot mai puțin probabilă, ținând seama de volumul și complexitatea lucrărilor care au mai rămas de executat”, transmit cei de la Prof Intrastructura.

Totodată, API susține că șantierul se apropie de stadiul fizic de 80 % și nu ar exista blocaje birocratice. Reprezentanții Asociației Pro Infrastructura cer CNAIR să vină cu soluții pentru ca și lucrările să se desfășoare într-un mod mai alert.

„Solicităm CNAIR să reacționeze la indolența constructorului care a prezentat până acum peste 25 de revizii ale programului de finalizare. Bineînțeles toate nerealiste, mincinoase.  Ultima dată de predare propusă fiind 25.06.2021”, susțin cei de la API.

Conform unei filmări inteprinse de către cei de la API, lucrările la Lotul 2 din autostrada A10 Sebeș-Turda sunt oprite. Deschiderea autostrăzii, anul acesta, este puțin probabilă.