Clujul este orașul potrivit pentru aceast proiect, deoarece Doina Cornea și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în acest oraș, au informat oficialii Fundației care îi poartă numele. În opinia lor, este un gest minim în semn de respect pentru cei care

„În momentul în care am început să creionăm acest proiect ne-am dat imediat seama că ar fi profund nedrept să facem acest memorial fără a-i extinde aria de cuprindere. Ar fi nedrept față de toți aceia care au luptat, cu prețul vieții lor, a libertății sau a sănătății lor împotriva regimului totalitar din România”, a transmis Fundația Doina Cornea.

Cluj. Cum este structurat proiectul Memorialului Doina Cornea

Proiectul memorialului a fost structurat în câteva părți componente, fiecare dintre ele aparținând sau fiind gestionate de Fundația Doina Cornea: Casa memorială Doina Cornea, Muzeul de pictură și desen Doina Cornea, Centrul de investigare a crimelor comunismului din România, Muzeul victimelor comunismului din România, Biblioteca Doina Cornea, Editura Fundației Doina Cornea, Casa memorială Iulius Filip.

Casa Memorială Doina Cornea va fi în administrarea Primăriei

Oficialii Fundației au precizat că Primăria Cluj va administra Casa Memorială Doina Cornea. În ceea ce privește înființarea unui muzeu al victimelor comunismului, este o inițiativă pe care autoritățile au abandonat-o.

„De multă vreme se discută de înființarea unui muzeu al victimelor comunismului sau al foștilor deținuți politici din România. Din păcate aceste discuții nu au avut, până acum, nicio finalitate. Istoricii Marius Oprea și Gheorghe Petrov sunt singurii istorici specializați în arheologie care, în decursul activității lor au strâns mărturii de la persoane care erau încă în viață și mai cunoșteau în mod direct faptele abominabile și crimele produse începând cu sfârșitul anilor `40. Aceste mărturii au stat la baza campaniilor de săpături și cercetări arheologice întreprinse pe durata a multor ani și care au dus la scoaterea la lumină, identificarea și înmormântarea creștinească – acolo unde anchetele Parchetului au fost finalizate – a multor victime ale regimului comunist din România, au detaliat reprezentanții Fundației Doina Cornea.

Doina Cornea a fost o publicistă și disidentă anticomunistă, cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale în decembrie 1989.