Mai exact, aversul monedei prezintă imaginea Catedralei  din Cluj. Reversul redă portretul și numele mitropolitului Bartolomeu Anania.

BNR anunță că modele vor fi însoțite de broșuri de prezentare în limbile română, engleză, franceză.

Se estimează că tirajul maxim pentru moneda de argint este de 5000 de piese.

Acestea vor costa o sută de euro fiecare, mai exact 450 de lei plus TVA și se vând  prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, transmite BNR.

Cluj. Cine a fost Mitropolitul Anania

Fostul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, s-a născut în 1921 și este unul dintre cei mai apreciați oameni din BOR.

În anul 2006, a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Un an mai târziu îl avea l contracandidat pe mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolitul Anania s-a făcut remarcat și în lumea literară. A colaborat la reviste precum „Gazeta Literară”, „Luceafărul”, „Magazin Istoric”, „Ateneu” ,  „Glasul Bisericii”, „Mitropolia Olteniei”.

Apare în memoriile Generalului Pacepa. Numele de cod a dus la confuzii

Mitropolitul Anania apare memoriile generalului  Ion Pacepa, fost șef al Servicilor Române. Potrivit acestuia, Anania ar fi spionat România pentru SUA.

Citește aici dezvăluiri despre generalul Pacepa

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a confirmat că e cod „Apostol” din dosarul de urmărire al fostului mitropolit al Ardealului Antonie Plămădeală, era Valeriu Anania, alt  mitropolit al Clujului.
Astfel, totul a fost o confuzie. Mitropolitul Bartolomeu Anania nu a colaborat cu Securitatea, „nici în detenție, nici în libertate; nici în țară, nici în străinătate; nici cu angajament, nici fără angajament; nici cu nume conspirativ, nici cu nume propriu. Afirmațiile aparțin Ioanei Diaconescu (cercetător CNSAS) Toate aceste detalii se regăsesc în studiul Bartolomeu Anania. Dosare de urmărire informativă, apărut în numerele 10 și 11 din 2012 ale „României Literare” , conform Wikepedia