IQ AirVisual, organizație de specialitate din Elveția, a întocmit topul poluării din România, iar codașa clasamentului e reprezentată de orașul Iași, urmat de Cluj-Napoca. Autoritățile locale încearcă să rezolve această situație dramatică cu care se confruntă. Reprezentanții organizației IQ Air Visual adună informații din toate țările lumii în realizarea acestui studiu vast privind poluarea la nivel global.

În ciuda faptului că orașul Cluj-Napoca a devenit un oraș înfloritor în ultimii ani cu o dezvoltare economică rapidă a fost clasat pe penultimul loc în clasamentul întocmit de către organizarea elvețiană. După municipiul Cluj sunt situate Brașov și București. Dacă pentru București lucrurile par explicabile, Brașovul reprezintă o surpriză în acest sens, oraș situat între munți.

Orașul cu cel mai curat aer din România e Constanța, iar explicația specialiștilor e că briza mării ajută la curățarea aerului, orașul situat pe litoral bucurându-se astfel de o calitate superioară a atmosferei.

În acest studiu au fost incluse 22 de orașe din țara noastră, iar pe următoarele locuri unde calitatea aerului e bună se află orașul Brăila, Galați, Văleni și Râmnicul Vâlcea. Specialiștii acestui studiu au mai confirmat faptul că poluarea atinge cote maxime în perioada de iarnă, mai exact în lunile ianuarie-februarie și noiembrie-decembrie. Cauza principală a poluării în țara noastră e reprezentată de emisiile de dioxid de azot produse de mașinile vechi și cele diesel.

Observatorul Român de Sănătate atrage atenția că poluarea din România implică numeroase costuri pentru sănătate, cetățeanul român pierde cu 30% mai mult decât restul cetățenilor din Uniunea Europeană. Capitala României pierde peste 6 miliarde de euro anual pentru costurile generate de poluare, mai mult ca și alte capitale europene, cum ar fi Berlin, Madrid sau Viena.

În contextul pandemiei de COVID-19, imunitatea organismului e foarte fragilă , iar recuperarea după orice fel de infecție durează mai mult și implică numeroase riscuri pentru sănătate, au mai precizat medicii.