Municipalitatea a pus la dispoziție cetățenilor o nouă procedură administrativă online ce nu mai necesită interacțiunea directă cu funcționarul public.  Cererile pentru solicitarea unui loc de parcare se depun tot online, pe site-ul primăriei, iar pentru a se putea efectua plata online, clujenii trebuie să intre pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca la secțiunea Administrație/Servicii Online/ Parcări/Abonamente riverani. Termenul de plată pentru abonamentele de parcare este de 31 martie 2021.

Tarife majorate pentru 2021

Clujenii vor plăti de la începutul anului 2021 tarife mai mari cu valori cuprinse între 25 și 50%. În zonele I și II.  Acestea nu au mai fost majorate din 2017. Altfel spus, pentru abonamentele parcărilor din zona centrală, persoanele fizice vor plăti 79 lei/an, iar persoanele juridice 555 lei/an. Parcările cu abonament pentru riverani pe cartiere vor ajunge pentru persoanele fizice la 66 lei/an, iar persoanele juridice vor scoate din buzunar 234 lei/an.

Pentru parcări, garaje cu contracte și copertine, aflate în cartierele din Cluj-Napoca, sumele variază între 52 lei/an pentru persoanele fizice și 208 lei/an pentru cele juridice.

Abonamente anuale parkinguri pentru riverani (cu excepția parkingului Moților și a locurilor de parcare cu ora, unde abonamentele nu sunt valabile) în zona centrală Zona 1 pentru persoanele fizice- riverani va fi de 115 lei/an, abonamentele pentru persoanele juridice- 872/an, abonamentele pentru persoane fizice-riverani-terasă- 68 lei/an, abonamentele pentru persoane juridice-terasă- 234 lei/an.

Abonamentele lunare pentru ocupare unui loc de parcare în zona centrală Zona 2 pentru persoanele fizice este de 104 lei/lună, persoanele juridice- 146 lei/lună , iar abonamentele pentru riverani este de 26 lei/lună.

 

Tarifele de parcare rămân neschimbate în Timișoara

Noua administrație de la Timișoara a decis ca tarifele de parcare vor rămâne neschimbate până în 20 iunie 2021. Orașul este împărțit în trei zone de parcare: roșie, galbenă și albastră.

În plus, mai există și zona verde, care cuprinde fostele parcări cu barieră din zona centrală și două parcări de lângă Piața 700. În 2020, timișorienii au plătit pentru un abonament în zona roșie 34,23 lei/lunar, pentru zona galbenă, 27,93 lei/lunar, iar pentru zona albastră 21,42 lei/lunar.

Potrivit Vegacomp Consulting, România are aproximativ 1,2 milioane de locuri publice de parcare, pentru cele aproape 7 milioane de autovehicule inmatriculate în România.