Parking subteran în Piața Cipariu

Piața Cipariu ar urma să intre, conform proiectului, într-un amplu proces de modernizare, un nou parking subteran pe trei niveluri fiind propus în zonă. Municipalitatea va construi o parcare subterană, cu peste 300 de locuri, pe structură clasică sau cu sistem de lift, în Piaţa Cipariu, iar investiţia este estimată la 8 milioane de euro.

Planul Urbanistic Zonal a fost lansat în consultare publică de Primăria Cluj-Napoca. Zona studiată este delimitată de străzile Posada la nord, strada Milton Lehrer la sud, Piața Timotei Cipariu în partea de est și Calea Turzii la vest. Prin PUZ se reglementează construirea unui parking subteran și reabilitarea și modernizarea spațiului public din vecinătatea Catedralei Greco-Catolice.

Parcarea subterană va avea trei niveluri și o suprafață de 3.300 metri pătrați. „Zona studiată prin PUZ este încadrată conform Planului Urbanistic General în UTR RrM1 – Parcelar riveran principalelor artere de trafic, destinat restructurării – Zonă mixtă cu regim de construire închis. Prin PUZ se propune reabilitarea și modernizarea spațiului public din vecinătatea Catedralei Greco-Catolice, în vederea ameliorării imaginii urbane, dezvoltarea deplasărilor pietonale, velo și a spațiilor destinate acestora, reglementarea circulației autovehiculelor și a parcării (construire parking subteran), organizarea mobilierului urban și a vegetației”, se prezintă în referatul de aprobare a proiectului.

În proiect sunt prevăzute pistele pentru biciclete și o piațetă 

Accesul auto va fi păstrat ca prezent, ar benzile auto vor avea lățimea de 7 metri. În jurul parcelei se vor realiza piste de biciclete și va fi amenajată o piațetă pe strada Posada. De asemenea, vor fi introduse sistem de iluminat public cu tehnologie LED, mobilier urban cu prize USB. PUZ-ul a fost realizat de arhitectul Andreea Gabriela Vasilca, iar etapa consultării publice are loc în perioada 31 decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021.

La finalizarea lucrărilor zona ar arăta deosebit de modern și ar contribui la o imagine mai bună a orașului și la fluidizarea circulației în oraș. Clujenii vor susține cu siguranță acest gen de proiecte și se estimează că vor exista și sugestii interesante din partea cetățenilor.