Proiect pentru un nou cămin studențesc la UBB

În interesul universității clujene și a comunității transilvane, Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de Hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal dezvoltare complex studențesc „Hașdeu”, str. B.P. Hașdeu (nr. 11,23,25,45,53,69). Documentatia necesară a fost realizata de K&K Studio de Proiectare, la comanda UBB. Teritoriul studiat prin PUZ este complexul studențesc „Hașdeu”, în suprafață de 4.8 ha și accesul la acesta din străzile B.P. Hașdeu, Marinescu și Pastorului, conform zcj.ro .

Prin această inițiativă, se propune etajarea căminelor II,III,IV si V (de la 3 la 4 etaje), realizarea de construcții noi (cămin studențesc) și ,de asemenea, amenajarea unui spatiu verde de relaxare si sport. Căminul nou se dorește a fi amplasat, conform proiectului, în partea de sus a campusului între actualul cămin VI și cantină, fiind create astfel un număr considerabil de noi locuri de cazare pentru studenți ( 400 noi locuri). Etajarea căminelor II, III, IV și V va crea 276 de locuri de cazare. Circulația existentă în campus nu va fi afectată deloc. Vor fi amenajate și locuri de parcare pentru bicicliști. În prezent UBB Cluj poate oferi doar 3261 de locuri raporta la un minim necesar de 4000 de locuri.

Rețea verde în spațiile publice, parcuri și curțile interioare

Proiectul de regenerare urbană propune dezvoltarea unei rețele verzi de spații publice – parcuri și curți interioare și dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră intercalat cu crearea unor spații exterioare pentru petrecerea timpului liber. Se propune eliminarea vegetației bătrâne și bolnave, a vegetației care umbrește spațiile de locuit și a îngrădirilor existente, care fac imposibilă utilizarea spațiului fie el verde sau neamenajat, mai menționează sursa citată.

Campusul studențesc Hașdeu a fost construit în forma actuală la sfârșitul anilor ’70, pe o suprafață totală de 48.000 de metri pătrați. În prezent capacitatea de cazare în cele șapte cămine ale UBB este de 3.261 de locuri, mult sub necesarul de 4.000, conform statisticilor universității.