O astfel de situație se înregistrează la Cluj.

Actualul prefect, Mircea Abrudean, ar fi dispus să lase Prefectura,  dacă va fi numit secretar general al Guvernului.

El este susținut de liderii PNL Cluj, în ideea că, marile proiecte ale județului vor fi în permanentă atenție, din patriotism local.

De asemenea, USR Plus dorește reprezentanță în teritoriu și nu ezită să spună  că urmărește să dețină posturi de prefect și subprefect în județele din Ardeal, precum, Cluj sau Sibiu.

Negocierile nu s-au finalizat, iar dacă se va proceda la fel cum au împărțit TVR  sau Societatea Română de Radiodifuziune(Radio România), sorții vor decide.

Ce s-a stabilit la formarea Guvernului

Președintele PNL, Ludovic Orban, a menționat că parteneriatul pentru guvernare este format din trei partide, în cazul în care sunt persoane nemulțumite de negocierea funcțiilor.

În ultimele zile, atât el, cât și premierul Florin Cîțu, au fost aspru criticați  de reprezentanții PNL Cluj, pentru măsurile fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie, dar și pentru faptul că nu au fost numiți miniștri din rândul organizației clujene.

Algoritmul de la formarea guvernului arată, însă, că  PNL numește prefecți în 23 de județe, USR Plus în 14, iar UDMR în 5.

De asemenea, liberalii vor avea cei mai mulți subprefecți, 47 la număr, USPR Plus 28 și UDMR va numi 10.

De ce sunt importanți prefecții pentru cetățeni

Prefecții mai sunt numiți reprezentanții guvernului în teritoriu, iar printre principalele atribuții pe care le au sunt coordonarea activităților instituțiilor deconcentrate, gestionarea serviciilor comunitare.

Prin urmare, numirea prefecților și a subprefecților are impact imediat în relația cetățenilor cu adminsitrația publică locală.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și Administrației, susține că transformarea acestora din înalți funcționari publici în demnitari publici îi va responsabiliza mai mult pe cei care ocupă funcția de prefect, fiind delimitat rolul politic de cel administrativ.

Negocierile vor fi reluate la începutul săptămânii viitoare.