Luni dimineață, în jurul orei 7.40, o autoutilitară ce se deplasa pe E81 a fost cuprinsă de flăcări, între localitățile Mihăești și Topa Mică.

La fața locului a intervenit o autospecială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj pentru a stinge flăcările.

La momentul sosirii pompierilor, autoturismul a fost găsit cuprins în totalitate de flăcări.

”Ocupantul s-a auto-evacuat din autovehicul până la sosirea pompierilor și a reușit să scoată câteva bunuri din acesta. Flăcările au fost stinse imediat ce pompierii au ajuns la fața locului, însă, din cauza faptului că arderea era deja generalizată, autoturismul a fost distrus în totalitate”, au spus pompierii.

Din primele cercetări nu au fost persoane rănite ca urmare a acestui eveniment. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au stabilit că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autoutilitarei.

Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență

ISU recomandă ca, la primele semne, miros fum sau flacără deschisă, șoferul trebuie să oprească autovehiculul. De asemenea, șoferul va asigura ca toți pasagerii au părăsit interiorul autovehiculului și se va luat extinctorul din dotare.

Se va ridica capota motorului și identifica locul care fumegă sau de unde ies flăcările. Odată ce s-a identificat flacăra, se va pulveriza conținutul extinctorului la baza flăcărilor.

În cazul în care focul nu poate fi stins cu ajutorul extinctoarelor din dotare, trebuie sunat la 112. Se vor lua toate bunurile din interior, iar pasagerii se vor îndepărta de autoturism pentru a nu fi în raza de acțiune a unei eventuale explozii a rezervorului de carburant.

Trebuie reacționat la primele semne de incendiu, chiar dacă e vorba doar de miros sau puțin fum. Totodată, șoferul trebuie să aibă un exctinctor bun și să se facă primele demersuri în vederea eliminării flăcărilor ce au cuprins mașina. Dacă după nici trei minute, flăcările nu au fost stinse, trebuie să lăsăm să intervină pompierii.