Tema principală de anul acesta a fost apa, ca punct de întâlnire și sărbătoare în județul Cluj, iar artiștii plastici Kero și Ocu au pictat pereții Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea ” cu o vopsea pe bază de apă, fără efecte nocive.

Creația celor doi artiști surprinde perfect realitatea din zilele acestea: pe de o parte Someșul, pe de altă parte colinele Transilvaniei, iar imaginea cu oamenii care reușesc să vadă mai mult decât ferestrele închise este tocmai mesajul subtil al picturii, al artei.

Totodată, pictorii au dorit să aducă în atenție resursele naturale ale Transilvaniei pe care ar trebui să le protejăm mai mult.

De altfel, sloganul proiectului de anul acesta a fost unul cu apel la calm și rezistență în egală măsură: ” ridicăm moralul cu muralul”

Proiectul artistic care a purifică aerul

Proiectul „Someș Delivery ” a prins contur grație celor doi artiști îndrăgostiți de culoare și de Transilvania, Kero și Ocu.

Prin acesta se testează și ideile comunității pentru integrarea Clujului în lumea artistică, culturală, pornind de la resursele naturale, așa cum este Someșul.

“Tema principală a acestui mural este apa, prin care celebrăm un loc de întâlnire a comunității din Cluj: plaja Someș din cartierul Grigorescu. Apa reprezintă infinitatea posibilităților, conținând tot ceea ce este virtual, tot ceea ce nu are încă formă, sămânța primordială, toate semnele unei dezvoltări viitoare dar și toate amenințările de resorbție. Este un imens rezervor de potențial, ca toate spațiile verzi urbane, pe care ar trebui să le apreciem și să le valorificăm.

Intenția picturii murale este să ducă cu gândul la un moment de calm în care ne cufundăm metaforic în apă și ieșim din ea, întorcându-ne astfel la origini, de unde ne tragem forțe noi pentru această perioadă trecătoare de stres, regresie și dezintegrare, de care depinde o fază progresivă de regenerare, calm și renaștere”, au  transmis artiștii Ocu și Kero într-un comunicat de presă.

Lucrarea poate fi admirată atât din curtea interioară a Liceului de Arte Vizuale din Cluj, care este destinată doar elevilor și cadrelor didactice, cât și de pe strada Aurel Suciu care trece pe lângă curtea liceului și oferă imagine mai amplă a frumoasei picturi.

Pandemia a venit la pachet și cu avantaje, nu doar dezvantaje. Unele dintre acestea se reflectă în artă. Din dorința de a rezista, de a reda prin culoare, sunet sau cuvinte ce se întâmplă în lume, mulți dintre artiști au spus că se simt mai inspirați și trăiesc mai intens procesul de creație.