Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat în cursul zilei de 7 decembrie, 2020, leagea aferentă extinderii categoriilor de oameni care pot beneficia de o pensionare timpurie. Astfel, românii care au locuit în zone cu poluare permanentă pentru cel puțin 30 de ani, se vor putea pensiona cu 2 ani mai devreme. În acest sens, pe lista respectivă au fost incluse un număr suplimentar de 27 de localități, dintre care 6 sunt din județul Cluj.

Conform actului normativ, zonele afectate de poluare care se încadrează în legea privind extinderea categoriilor de oameni care pot intra la pensie mai devreme, includ:

– Zonele afectate de poluare din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase. – Zonele afectate de poluare din cauza extracției și preparării minereurilor de uraniu.

– Zonele afectate de poluare din cauza extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu un conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu. – Zonele afectate de poluare din cauza radiaţiilor din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic.

– Zonele afectate de poluare din cauza prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor. Intrarea la pensie fără penalizare este posibilă numai în cazul în care cetățeanul a locuit în astfel de zone pentru cel puțin 30 de ani, sau pe o rază de minim 8 km în jurul localității afectate de poluare.

În privința celor 6 localități din Județul Cluj pe care președintele României le-a introdus pe lista anterior menționată, se regăsesc, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda.