Direcția Sanitar-Verterinară Cluj(DSV) avertizează că respectarea măsurilor impuse de inspectori în fiecare gospodărie, crescătorie este singura cale de eliminare a bolii.

În ceea ce privește cazurile înregistrate la mistreți, autoritățile spun că virusul poate persita până la doi ani. Prin urmare, orice acțiune de braconaj este interzisă.

Cluj. Pesta porcină face prăpăd. Ce măsuri se iau

La acest moment, la nivel național sunt 438 de focare active, 14 dintre acestea se înregistrează în exploatații comerciale.

Reprezentanții DSVSA au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a fermelor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

Toate animalele infectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, transmite instituția mai sus amintită.

Cum obții despăgubire de la stat

Cererile pentru despăgubirile crescătorilor de porci se depun la Agenția de Plăți și Intervenție din județul de domiciliu. La baza plății, va sta nota informativă, realizată de inspectorii DSVSA.

Inspectorii sanitar-veterinari fac un apel la populație. Conform unei informări transmisă de DSV Cluj-Napoca, oamenii trebuie să se informeze înainte de a achiziționa porci pentru crescut. De asemenea, să cumpere doar din zone unde nu evoluează pesta porcină.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, dar este letală în cazul animalelor. Totodată, poate produce pagube economice considerabile.

Principalele măsuri pentru crescătorii de porci

Autoritățile spun că este esențial să se respecte următoarele măsuri:

– să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploataţiei. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

– creşterea porcilor se face doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploataţie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

– hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută

– să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie.