Inițiatorii petiției  online solicită autorităților regândirea locației unde noul cămin urmează să fie construit.

„Se dorește construirea unui cămin de studenți și distrugerea spațiului verde din Campusul Hașdeu. Vă rugăm să ne sprijiniți prin luarea unei poziții civile, legale, decente, pentru a putea interveni în mod favorabil în cadrul acestui proiect de construire.

Implicarea noastra civică rapidă ar putea conduce în mod favorabil la regândirea locației căminului în Planul Urbanistic Zonal din Campusul Hașdeu”, se arată în textul petiției online.

Peste 2.000 de clujeni au semnat petiția online

Activiștii de mediu îndeamnă pe clujeni să trimită sesizări, observații și puncte de vedere primăriei pentru schimbarea Planului Urbanistic Zonal– dezvoltare complexul studențesc Hașdeu.

Până acum, petiția online inițiată a strâns peste 2.300 de semnături.  Noul cămin ar urma să aibă trei etaje și va fi construit pe o suprafață de 973 de metri pătrați și ar aduce 474 de locuri de cazare. De asemenea, Planul urbanistic zonal propune și construirea unui spațiu verde pentru odihnă, sport și recreere și reorganizarea locurilor de parcare.

Totodată se dorește renunțarea la locurile de parcare supraterane. Planul urbanistic mai are ca și obiectiv etajarea căminelor II, III, IV și V.  În documentația elaborată de K&K Studiu se arată că cererea pentru cămine este foarte mare, iar complexul de cazare din Hașdeu a devenit suprapopulat.

Interzis cu mașinile în campus

În vecinătatea căminului I vor fi amenajate parcări pentru biciclete. Traficul auto va fi restricționat în interiorul complexului. Accesul în campus se va face doar în situații deosebite. Datorită lucrărilor la parking-ul Hașdeu ce se apropie de finalizare, mașinile vor fi scoase din complex și se propune schimbarea circulațiilor.

Universitatea Babeș-Bolyai pune la dispoziția studenților un număr de 17 cămine.  Cele mai multe sunt amplasate în Campusul Hașdeu. Campusul studențesc Hașdeu a fost construit în forma actuală la sfârșitul anilor ’70, pe o suprafață totală de 48.000 de metri pătrați.