Chiar dacă este cel mai scump oraș din România, Cluj-Napoca a resimțit din plin efectele pandemiei de coronavirus, în materi de imobiliare. În ultimele luni, prețurile au scăzut considerabile în mai toate orașele universitare.

Pe lângă Cluj-Napoca, o scădere considerabilă a chiriilor s-a înregistrat și în Timișoara, București și Iași. Unul dintre principalele motive este lipsa studenților.

Reprezentantul studenților UBB Cluj-Napoca, Ionuț Zbranca, a precizat că lipsa studenților s-a resimțit cel mai mult.

„De obicei într-un an universitar cazăm undeva la 6.800 dintr-un total de 37.000 de studenți. Vă dați seama câți studenți stau în chirii și câți stau în chirii în apartamentele și garsonierele din Cluj, este un număr extraordinar de mare”, a susținut Ionuț Zbranca.

Apartamente goale datorită pandemiei de coronavirus

Faptul că majoritatea studenților au fost nevoiți să participe la studii în format online i-a dezavantajat pe cei ce aveau apartamente de dat în chirie. Conform lui Adela Cîț, agent imobiliar, peste 30% dintre apartamente au rămas libere în Cluj-Napoca.

„Pentru prima dată după mulți ani, eu consider că este o rată de 30% de apartamente libere, ceea ce nu s-a întâmplat in anii trecuți. Culmea este că s-au pierdut clienți în zonele tradițional full ale Clujului”.

Prețul chiriilor a scăzut, în unele județe, aproape la jumătate

Înainte de pandemie, chiria unui apartament cu două camere plus bucătărie ajungea la 370 de euro. Acum, prețul de închiriere a ajuns să fie la 270 de euro.

Și în Timișoara chiriile au scăzut considerabil. Cei care sunt în căutarea unei garsoniere o pot găsi la un preț de închiriere de 150 de euro pe lună. Pandemia a schimbat rolurile, clienții devenind mai pretențioși, iar proprietarii sunt de acord să negocieze.

„O înțelegere mai mare din partea proprietarilor în ceea ce privește condițiile de plată dacă chiriașul întâmpină greutăți. Reduceri la chirie și suportarea chiriilor din garanțiile percepute la închiriere. Acum acceptă proprietarii și închirieri pe o perioadă de 3, 6 luni. Chiar și pe perioade mai scurte pentru cei care fac turism medical”, a precizat o chiriașă pentru Digi24.

Învățatul online și telemunca sunt principalele motive pentru care prețul chiriilor a scăzut considerabil în mai toate județele importante din țară.