Profesorul de la UBB Cluj, Răzvan Cherecheș, a afirmat că se poate vorbi despre un al patrulea val al pandemiei. Expertul în sănătate a precizat că valul patru ar putea lovi spre sfârșitul anului și va fi ,,semnificativ mai mic” față de cel de-al treilea.

„Vom avea un val patru, dar nu vom ajunge să fie inundate secţiile de Terapie Intensivă”, consideră Răzvan Cherecheş.

Cherecheș a explica că după trecerea vremii va exista un al patrulea val al pandemiei de COVID-19, dar că atunci campania de vaccinare își va face simțite efectele.

Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei

„Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru.

Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni. Din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună.

O lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24.

Valul patru al pandemiei spre sfârșitul anului

Răzvan Cherecheș a susținut că după ce peste 10 milioane de oameni vor fi vaccinați, valul patru va fi semnificativ mai mic.

„Atunci chiar va face diferenţa vaccinul. În acel moment vom avea un val patru, dar nu vom ajunge în momentul în care să fie inundate secţiile de terapie intensivă”, a spus Răzvan Cherecheş.

O veste bună ce a anunțat-o Răzvan Cherecheș este despre purtatul măștii. El a precizat că spre sfârșitul anului 2021, românii ar putea renunța la masca de protecție.

„(…), în România eu spun că vom ajunge la 70% (rata de vaccinare – n.r.) moment în care vom putea să revenim la starea de normalitate anterioară, fără măşti, fără distanţă, fără restricţii”, a conchis el.