Mai multe restaurante din Cluj-Napoca au decis să introducă regula ,,consumației minime”. Pentru a face față problemelor financiare datorită pandemiei de COVID-19, mai mulți proprietari de restaurante au fost nevoiți să se reinventeze.

O noutate pentru domeniul HoReCa o reprezintă igluurile ( corturi din folie de plastic montate pe un schelet metalic). Acestea sunt încălzite cu lămpi de ulei ce consumă foarte mult, iar clienții nu se pot lungi la discuții mai mult de două ore.

De asemenea, pentru că încălzirea acestor igluuri e scumpă, restaurantele care dețin astfel de corturi au impus o consumație minimă ce variază între 250-300 de lei.

Consumație minimă pe timp de pandemie

Într-un iglu pot intra 6 persoane la o masă, dar numărul poate să ajungă până la 8 persoane. Timpul de ședere este limitat la două ore, iar suma minimă pe care trebuie să o consume clienții este de 300 de lei.

Noua regulă de ,,consumație minimă” a fost impusă datorită pandemiei de COVID-19.  Pandemia a pus la pământ sectorul HoReCa.

Mulți proprietari de restaurante și-au băgat angajații în șomaj tehnic deoarece nu puteau acoperi toate cheltuielile.

Conform monitorucj.ro, angajații trimiși în șomaj tehnic au precizat că banii primiți nu acoperă cheltuielile lunare.

De asemenea, ospătarii au mai precizat că sunt nemulțumiți de faptul că restaurantele și cafenelele nu pot funcționa normal. Ei au menționat că nu s-au înregistrat focare de COVID-19 încât să fie necesară închiderea lor.

HoReCa, cel mai lovit sector

Dragoș Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia din Cluj, a precizat că HoReCa a înregistrat pierderi cu 70% față de anul 2019.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a tras un semnal de alarmă. La începutul anului 2021, reprezentanții au cerut redeschiderea restaurantelor la interior și scoaterea de sub regula 3 la mie. HORA a menționat că redeschiderea teraselor nu a adus un venit în plus, iar riscul de faliment pentru multe restaurante e o certitudine.

Ajutor din partea statului român

Pentru a da o mână de ajutor celor afectați de pandemia de coronavirus, statul român oferă o indemnizație de 75% din salariul brut. Această indemizație se oferă tuturor celor care au intrat în șomajul tehnic. Totodată, Guvernul României a decis ca firmele din sectorul HoReCa să primească ajutor de 20% din pierderea cifrei de afaceri.

Conform programului de vaccinare împotriva COVID-19, angajații din HoReCa sunt programați în a treia etapă de vaccinare.