Tânăra aboslventă a contestat modul în care au fost elaborate subiectele și cere ca punctajul să fie calculat în favoarea ei, prin anularea subiectului buclucaș. În prezent, dosarul se află la Înalta Curte de Casație și Justiție, în faza de recurs, iar decizia magistraților ar putea crea un precedent judiciar. De altfel, a fost revoltă asupra subiectelor elaborate de UNBR și în rândul celor care au susținut examenul de definitivat în profesia de avocat.

Aceștia au protestat în fața Curții de Apel Cluj și cer anularea a nouă întrebări din subiectele primite, întrucât nu au nicio variantă de răspuns corectă, în opinia lor.

Declinul unei profesii râvnite

Avocații din Cluj, Hunedoara au protestat, de-a lungul timpului, alături de colegii lor de la București, inclusiv pentru plata onorariilor din oficii.

Și-au arătat nemulțumirea pentru modul în care sunt tratați de Ministerul Justiției, semn că această profesie, râvnită cândva, a intrat în declin: „Ministerul Justiției își bate joc de avocați, protocolul onorariilor a fost negociat într-un mod atipic, vrem unul care să cuprindă toate prestațiile! ”, susțin mai mulți avocați din țară.

Anul acesta, când întreaga țară a fost luată prin surpindere de efectele pandemiei de coronavirus, avocații au putut aplica pentru obținerea unei indemnizații de la stat, intermediată de Agenția Națională de Plăți și Prestații Sociale. Măsura a fost destul de controversată, inclusiv în rândul avocaților seniori care, au susținut că se fac de râs, dacă primesc ajutor de la stat.

Cu toate acestea, dacă fac dovada că au afectată activitatea din cauza restricțiilor actuale, pot solicita indemnizația lunară, în proporție de 75% din valoarea salariului minim brut pe economie. Măsura a venit ca un suport în rândul avocaților stagiari, tineri, la început de carieră, care nu au o bază activă și constantă de clienți.

Cei mai mulți dintre aceștia susțin că aspirațiile profesionale din timpul facultății nu coincid cu realitatea de pe teren, când integrarea în cadrul profesiei nu se face ușor. Potrivit datelor oferite de UNBR, în acest moment sunt peste 9000 de avocați cu drept de exercitare a profesiei, însă, acest lucru nu garantează nimănui un număr constant de clienți, fiind o profesie liberală.