Totodată, sunt așteptate și reacții contradictorii din partea comunității din Cluj, nu doar în PNL. Județul s-a  s-a mai confruntat cu incidente pe fondul neînțelegerilor dintre români și maghiari.

Prim-vicepreședintele PNL și europarlamentarul Rareș Bogdan, unul dintre cei care au dat startul criticilor la adresa lui Orban, a explicat ce înseamnă pentru Cluj, pentru Ardeal, numirea unui prefect de la UDMR.

Liberalul le reroșează celor doi lideri din coaliție, Ludovic Orban și Kelemen Hunor, că au ținut morțiș să numească un prefect maghiar, fără să țină cont de realitățile Transilvaniei.

Cluj. Revoltă în PNL

„Situația de la Cluj are mai multe aspecte. Primul e unul strict politic și se referă la PNL, la cine este Emil Boc,  cine este Alin Tișe. PNL Cluj a adus 167.000 de voturi.  Adică mai bine de 10% din voturile obținute de PNL la parlamentare.  Are cel mai mare număr de parlamentari obținuți după București, Apoi e o zonă simbolistică: în momentul în care Emil Boc și Alin Tișe au preluat administrația locală în 2004.  Clujul era cunoscut ca un centru universitar, dar și pentru tensiunile interetnice alimentate de fostul primar Gheorghe Funar. Emil Boc a reușit să anuleze toată această viziune a Clujului. Așa că reacția lui Emil Boc e una firească.  Este omul care a modernizat acest oraș, care cunoaște istoria și subtilitățile.  Un om care vine dintr-o zonă din Apuseni”, a declarat Rareș Bogdan, pentru Libertatea.

Emil Boc și Alin Tișe sunt foc și pară

Greii PNL din Cluj, Emil Boc și Alin Tișe, primarul, respectiv președintele CJ, sunt extrem de revoltați după negocierea eșuată.

Boc i-a transmis noului prefect, Tasnadi Szilard, să respecte simbolurile naționale, iar Alin Tișe e decis să-și facă o platformă politică.

De asemenea, a precizat că ia în calcul schimbarea vicepreședintelui CJ din partea UDMR.

Printre atribuțiile pe care le are un prefect este verificarea legalității deciziilor emise de CJ. Acesta este și principalul motiv pentru care la Bihor s-a decis să nu fie numit un prefect din partea UDMR.Ilie Bolojan are mai multe litigii pe rol cu liderii maghiari, după ce a început să reorganizeze Consiliul Județean.

În aceste condiții, este mai mult decât evident că Ludovic Orban nu va avea susținerea PNL Cluj pentru un nou mandat de conducere a  organizației centrale.