În ultima de ședință a Consiliului Județean(CJ) Cluj,  doar aleșii județeni din partea USR au fost de acord ca norma de hrană a bolnavilor din spitale să crească cu 10 lei.

Astfel, s-ar fi ajuns la o sumă anuală de trei milioane de lei, pentru masa oamenilor din cele cinci spitale aflate în administrarea CJ Cluj.

Cluj. Scandal la Consiliul Județean

Respingerea s-a lăsat cu mari reproșuri între consilierii județeni.   În spațiul public, au apărut plângeri din partea mai multor pacienți legate de meniul din spitale. Inclusiv la Cluj, o tânără mamă a arătat ce meniu primește un copil internat la secția de chirurgie: mămăligă cu gem.

„Ce să vă spun mi-e silă de ceea ce o să vă zic. Ce vedeți în poze este cina pentru o mămică și fiul.

Asta este mâncarea de la chirurgie pediatrică din Cluj Napoca. Nu credeam că la Cluj se dă asemenea mâncare . Trebuie făcut ceva să se ia măsuri în privința asta.

Dacă ei ar fi internați cu copilașii lor le-ar da așa ceva să mănânce? Cum poți da două cuburi de gem și mămăligă la două persoane. Aș vrea să vadă acest mesaj și Ministrul Sănătății și toți din Guvern ”, a scris ea pe Facebook, citată de clujcapitală.

Statul dă 3 lei pe masa pacienților din spital

Într-o adresă remisă evztransilvania.ro, Ministerul Sănătății a detaliat care sunt sumele alocate pentru hrana pacienților din spitatele aflate în directa subordonare. Acestea sunt derizorii, de neimaginat. Concret, managerii spitalelor trebuie să gândească meniuri care să nu depășească 10-12 lei pe zi/pacinet. Un calcul simplu arată că masa unui pacient costă 3 -4 lei.

Cu doar câteva zile înainte de a fi demis de la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a dat un ordin prin care se majorează norma de hrană, de la 10 lei, la 16 lei.

În ceea ce privește spitalele din subordinea administrațiile locale, decizia de suplimentare a normei de hrană le aparține.