Cluj. După ce primăria a decis ca în 2015 să părăsească locuințele sociale, 11 persoane au fost evacuate cu forța, joi, din locuințele sociale de pe str. Meșterul Manole, nr 2. Jandarmii care au fost prezenți nu s-au sfiit să folosească spray-ul lacrimogen asupra copiilor.

Un cunoscut activist civic, Adrian Dohotaru, ce a fost prezent la evacuarea persoanelor de către jandarmi, a precizat că situația lor este critică. Ei se vor muta la rudele lor din apropiere, unde sunt alți 10.

,,Nu discut acum legalitatea evacuării. Sunt două aspecte: unul legat de legalitatea ordinului de evacuare din 2015, care ar trebui să se prescrie după 3 ani, din ce am înțeles. Altul e legat de brutalitatea intervenției jandarmeriei”, a spus Dohotaru, relatează cluj24.ro.

Cluj. Jandarmii au folosit spray lacrimogen asupra copiilor. Urmărește aici videoclipul

Persoanele evacuate nu au putut depune dosar pentru a primi o locuință socială deoarece au ocupat o locuință abuziv. Dohotaru susține că Primăria face jocurile celor ce se ocupă de imobiliare, iar rezidenții susțin că persoanele în cauză nu fac parte din standardele de locuire decentă.

Totodată, Dohotaru mai susține că municipalitatea ar trebui să-i ajute, nu să-i lase în stradă.

Ce a ales să facă Primăria? În loc să trimită direcția de asistență socială nu doar acum ci de mai demult, a trimis jandarmeria, poliția locală, executorii, direcția patrimoniu, servicii în care Primăria, pe banii contribuabililor, investește de zeci de ori mai mult, față de asistență socială.

Lipsa investițiilor într-un stat social se va vedea în câțiva ani, poate decenii, când autoritățile vor investi și mai mult într-un stat polițienesc pentru că nu vom avea stat social, care are grijă de cetățenii săi”, a explicat activistul.

În timpul evacuării, jandarmii au pus la pământ un băiat, minor, care nu a dorit să iasă din casă. Un jandarm, după ce băiatul a fost imobilizat, a primit spray lacrimogen în ochi.

Video-ul a fost postat pe grupul de Facebook Clujul Civic și a atras numeroase reacții negative.