Astfel, la Cluj,  elevii și profesorii au început să fie informați cu privire la necesitatea de a se studia și de a se vorbi în limba maghiară. Inițiativa aparține Institutului Bálványos și  Fundaţiei Integratio din Timişoara, relatează agenția de presă maghiară MTI.

Organizatorii campaniei susțin că la baza acestui proiect stau la bază situații din viața de zi cu zi, care nu pot fi ignorate.

„ Cercetările arătat că, în cazul elevilor care învaţă în limba maghiară şi provin din căsătorii mixte, profesorii se confruntă cu provocări pentru care nu au fost pregătiţi.

Fundaţia Integratio se ocupă de  mai multe programe pentru a atrage atenţia asupra utilităţii educării bilingve a copiilor născuţi în familii mixte.
În acest scop, au fost organizate ateliere profesionale şi convorbiri în grupuri de discuţii cu familiile interesate. S-a ajuns la concluzia că  au fost dezvoltate după studierea unui număr de exemple specifice, Multe dintre acestea   se
găsesc pe site-ul ketnyelvuseg.integratio.ro.

Mai multe  materiale didactice a fost publicată pe site-ul fakultativ.integratio.ro pentru elevii care au ca limbă maternă maghiara. Ei  învaţă această limbă doar opţional în şcoli cu predare în limba română”, a explicat  Ildikó Erdei, directorul Institutului Bálványos.

Cluj. Se schimbă totul în școli! Cum se va studia limba maghiară

Concret, elevii născuți în familii mixte, vor avea ocazia să învețe bilingv, susțin inițiatorii campaniei.

Erika Keszeg, cercetător al Institutului Bálványos, a pus în balanță diferenţa dintre poziţia socială a limbii române şi cea a limbii maghiare.

Ea crede că  un elev care locuieşte într-o localitate cu populație mixtă și studiază la şcoală maghiară, se poate confrunta uşor cu faptul că limba sa maternă nu poate fi folosită decât în timpul orelor de şcoală.

„Instituțiile de învăţământ maghiare trebuie să echilibreze asimetria lingvistică, ceea ce este deosebit de important în zonele cu populaţie maghiară dispersată şi în şcolile cu limbă de predare mixtă” , a explicat Keszgeg, relatează MTI.