Cluj-Napoca. Reprezentanții HoReCa au de gând să transforme locurile de parcare în spații de terase pentru cafenele și restaurante.

După mai multe discuții cu subprefectul Irina Munteanu și viceprimarul Dan Tarcea, patronii de restaurante și cafenele ar putea, ca din vara aceasta, să copieze modelul din New York cu terase în locuri de parcare. Altfel spus, primăria ar urma să închidă cu garduri de protecție mai multe locuri de parcare, în funcție de solicitarea celor de la HoReCa.

Cluj. Ce argumente aduce inițiatorul proiectului?

Andi Daizler, un clujean cunoscut pentru numeroasele proiecte pentru orașul Cluj-Napoca, a venit cu mai multe argumente pro și contra acestei idei. Conform lui, implementarea teraselor pe locurile de parcare ar putea ajuta localurile fără terase, iar spațiile vor fi în aer liber neîngrădite.

De asemenea, vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea mult la terasă, altfel spus fluxul va fi continuu. Măsura propusă ar fi o premieră la nivel național care ține cont de recomandările autorităților. Un alt argument pro este că măsura ar pune umărul la strategia orașului de a renunța la locurile de parcare și de folosirea mijloacelor de transport alternative.

Totodată, măsura va scădea traficul rutier în zonele acestea, iar poluarea va scădea, informează monitorulcj.ro.

Argumentele contra acestei măsuri ar fi pierderea încasărilor din parcări pe durata weekendurilor și îngrămădirea mai multor mese decât permite spațiul. Pentru moment, proiectul este doar la nivel de discuții, dar după ce toate aspectele vor fi puse la punct, măsura ar putea fi adoptată. Mulți clujeni așteaptă cu nerăbdare măsura să fie pusă în aplicare.

Conform lui Andi Daiszler, la nivelul Clujului, peste 100 de operatori economici sunt interesați să-și mute terasele în locurile de parcare. Autoritățile vor colabora și oferi sprijin, în conformitate cu reglementările aferente stării de alertă.

Cel mai probabil, din vară, zeci de terase vor fi amplasante în locurile de parcare, iar clujenii se vor bucura de cafenele și restaurante în stilul orașului New York.