Investiția din Cluj depășește 27 de milioane de lei și cuprinde lucrări de reparații interioare, exterioare.

Castelul Banffy, monument istoric-emblemă, va beneficia și de lucrări istorice. Mai exact, mobilierul, tâmpăria, șemineul și alte obiecte cu simbol istoric vor fi redecorate.

Uluitoarea transformare are la bază un scop precis: bibliotecă/mediatecă, sală culturală multifuncțională, un grup de cercetare și unul administrativ, a detaliat Alin Tișe.

Cluj. De ce este fascinant Castelul Banffy

Castelul Banffy a fost construit în secolul al XVIIII-lea, în stil eclectic, notează Wikipedia. A fost locuit de baronul Banffy, un pasionat al artei. Locul era faimos pentru lacul și parcul din jurul castelului. În prezent, este un teren mâlos. În interior, soba de teracotă verde lua toate privirile. Cronicile istorice menționează căar fi fost realizată după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioară ale sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei și adunarea de la Ópusztaszer. Cele trei scene în relief de deasupra brâului imortalizează pierderea bătăliei din 1526 de la Mohács., potrivit Wikipedia.

Domeniul Banffy se întindea pe o suprafață de 4,5 ha.

În perioada 1967-2007, în acest imobil a funcționat o școală specială.

Ce se întâmplă cu fascinantele castele din Transilvania

În mai multe localități, autoritățile încearcă reabilitarea unor castele monument istoric. În Covasna, castelul Miko a intrat, de asemenea, într-un plan de transformare totală.

Este vorba despre reabilitarea castelului „Miko” din localitatea Olteni, județul Covasna. Acesta va fi reabilitat, într-un final, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții(CNI)

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean(CJ) Covasna. El a precizat că nu vor fi afectate activitățile centrului de plasament pentru copii, deoarece minorii vor fi mutați în casele familiale recent construite.

Județul Sălaj a demarat astfel de inițiative, de preluare a unor monumente pline de istorie pentru români.