Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB) se numără printre cele patru instituţii academice din România incluse în cea mai recentă analiză dedicată instituţiilor academice de către StatNano.

Stat Nao este un grup internațional ce colectează contribuțiile știițifice pentru domeniul nanoştiinţelor și nanotehnologiilor. Conform ultimei analize, UBB se află printre în top patru universități românești.

,,În analiza cea mai recentă StatNano (din 2020 pentru 2019) dedicată instituţiilor academice, din România sunt vizibile patru instituţii (în ordine alfabetică): Academia Română, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti”, se arată într-un comunicat trimis de UBB.

Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, locul 498 la nivel mondial

UBB conduce în topul național la trei dintre cei patru indicatori.

„UBB ocupă aici prima poziţie în ţară şi poziţii importante la nivel internaţional în trei (3) din cei patru indicatori utilizaţi în această ultimă analiză: (1) Citări – prima poziţie în ţară şi 498 la nivel internaţional; (2) Indicele Hirsch (care combină cantitatea şi calitatea publicaţiilor) – prima poziţie în ţară şi 335 la nivel internaţional; (3) Numărul mediu de citări/publicaţie – prima poziţie în ţară şi 374 la nivel internaţional. Prin prisma numărului de articole publicate, UBB se află pe locul trei în ţară şi 537 la nivel internaţional”, se mai specifică în comunicatul UBB.

Potrivit Agerpres, UBB ocupă poziția a doua în țară la numărul de citări cumulate în perioada 2014-2019. Totodată, ea ocupă locul patru la numărul de publicații cumulate.

UBB rămâne pe, ca în fiecare an, pe primul loc în România ca indicator de calitate relativ.

Rectorul UBB: Mă bucur suntem unul din liderii naționali

Prof. univ. dr. Daniel David,rectorul UBB, a mai specificat că ,,Babeș-Bolyai” este lider național incontestabil, iar pe plan internațional, UBB are o vizibilate aparte privind nanoștiința și nanotehnologia.

„Această direcţie academică a fost şi a rămas un ‘hot topic’ în ştiinţa mondială, fiind o prioritate în toate programele publice sau private. Mă bucur că UBB este unul din liderii naţionali, cu vizibilitate şi impact internaţional în nanoştiinţe/nanotehnologii. Noi avem un institut de referinţă dedicat acestei specializări. Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Ştiinţe – care, împreună cu Facultatea de Fizică şi adiţional cu alte ştiinţe conexe (ex. biologie, chimie, mediu), face din UBB un actor important la nivel internaţional. Mai mult, unii din oamenii de ştiinţă de la UBB se află printre 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii în domeniu, ceea ce confirmă leadershipul internaţional al UBB”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, potrivit comunicatului.