Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România care are statut în EIT DIGITAL.

European Institute of Innovation & Technology a fost creat în 2008 și are ca rol sprijinirea activităților de inovare a Uniunii Europene. EIT DIGITAL reprezintă o componentă a EIT ce se axează pe inovarea și digitalizarea antreprenoriatului. În comunicatul transmis vineri, de UBB, prof. univ. Dr. Daniel David a precizat că universitatea are cea mai mare facultate de informatică din România.

EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare (Horizon Europe).

Cea mai competitivă facultate de informatică din România

Rectorul Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a mai precizat că facultatea de informatică a universității e una dintre cele mai competitive din țară. De asemenea, facultatea a început ,,să-și concentreze un ecosistem de IT” de multă vreme.

,,UBB a început de mai multă vreme să-şi concentreze un ecosistem de IT, capitalizând avantajele competitive pe care le are, la nivel naţional şi internaţional”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

De la inteligență artificială până la roboterapie

Conform comunicatului remis de către UBB, pentru Agerpres, facultatea de informatică a generat ca și școală cei mai buni doctori în AI din țară. Ei au dezvoltat servicii inovatoare pentru importanți actori majori de pe piață.

De asemenea, s-au creat numeroase parteneriate cu Bosch și SAS în vederea obținerii  celui mai puternic supercomputer din universitățile românești prin capacitatea de calcul simultan.

Daniel David a mai adus în discuție  și realitatea virtuală și dezvoltarea primilor roboți psihoterapeutici autonomii.

,,Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătăţii mintale şi primul Centru din ţară în parteneriat cu compania americană EON Reality), (4) Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboţi psihoterapeutici autonomi pentru anumite tulburări psihice). (5) Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) şi cybersecurity”, a conchis rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David.