Miercuri, 27 ianuarie, un copil în vârstă de 13 ani a dispărut din localitatea clujeană Florești. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a format echipe mixte de polițiști și încearcă să  îl găsească pe copil. În căutarea minorului, mai mulți voluntari s-au oferit să sprijine echipele mixte formate din polițiști.

Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că, miercuri, 27 ianuarie 2021, în jurul orei 14.30, un băiat de 13 ani, Pleșa Lucian Marian, domiciliat în localitatea clujeană Florești, a plecat voluntar de acasă și nu s-a mai întors.

La momentul plecării de acasă, băiatul purta o geacă de fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare gri închis, încălțăminte sport de culoare alb cu albastru. De asemenea, minorul în vârstă de 13 ani purta o mască de protecție de culoarea neagră cu un desen tip flacără.

Băiatul dispărut din Florești are o înălțime de aproximativ 1.50 m și o greutate de 50 de kg. Părul e șaten închis, scurt.

Polițiștii îi roagă pe cei care pot furniza orice informație despre băiat să sune la numărul unic de urgență 112 sau să se adresese celei mai apropiate unități de poliție.

Câți copii dispar, anual, în România

Potrivit datelor de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în 2019, în țara noastră au fost în urmărire 5.078 de minori dispăruți. În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților.

Ultimele informații furnizate de Federaţia Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual, situațiile în care ajung copiii dispăruți sunt

Potrivit datelor furnizate de Federaţia Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, situaţiile în care ajung copiii dispăruţi sunt:

  • Dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru supraviețuire;
  • 58% sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare;
  • 17% din cazurile de copii dispăruţi în Europa au caracter transfrontalier