Cluj. Cristi Dănileț, judecător clujean și important militan pentru educația judiciară riscă să fie suspendat din partea Inspecției Judiciare. Pe lângă el, alți judecători au fost informați, printr-un e-mail, că sunt cercetați disciplinar.

Șeful Inspecției Judiciare, Netejoru, a cerut Secției pentru Judecători a CSM suspendarea din funcție pe judecători până când se va stabili dacă au adus atingere prestigiului Justiției și au făcut politică, relatează Radio Europa Liberă.

Lucian Netejoru este acuzat de mai multe asociații precum „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și „Inițiativa pentru Justiție” de duplicitate după ce a cerut suspendarea a opt judecători pentru discuții purtate pe Facebook.

Cluj. Opt judecători riscă să fie suspendați din partea Inspecției Judiciare

Totodată, doi dintre judecătorii vizați au făcut sesizare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu numirea lui Netejoru la Inspecția Judiciară și înființarea Secției Speciale.

Cele două asociații susțin că este vorba de o răzbunare a lui Netejoru față de judecătorii ce au opinii diferite față de restul grupului din care fac parte. Mesajele pentru care cei opt judecători riscă suspendarea au fost postați pe un grup de Facebook, în care sunt peste 2.000 de judecători din toată țara. Fragmente de pe acest grup au apărut într-o publicație și astfel Netejoru motivează acțiunea disciplinară.

„Modalitatea în care Inspecția Judiciară alege să acționeze depășește cu mult orice cadru legal pe care aceasta îl are la dispoziție și arată utilizarea dublului standard, inacceptabil în orice sistem democratic decent”, informează monitorulcj.ro.

Asociațiile sprijină judecătorii

Conform unui comunicat de presă din partea Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), acțiunile Inspecției Judiciare ,,vânează magistrații reformiști”.

„ICDE atenţionează comunitatea naţională şi internaţională că magistraţii sunt cercetaţi pentru opiniile lor, neexprimate cu intenţia de a ajunge în spaţiul public, pentru simplul fapt că s-au opus modificărilor. Solicită stoparea acţiunilor de intimidare desfăşurate de Inspecţia Judiciară şi CSM. Solicită ministrului Justiţiei modificarea legii ca magistraţii să se poată exprima liber”, se mai arată în comunicatul citat.