Situația critică în care se află cei din domeniul HoReCa i-a determinat pe unii patroni de restaurante din Cluj-Napoca să nu mai țină cont de restricțiile impuse de către autorități și să primească clienți în interior.

Chiar dacă Cluj-Napoca este în scenariul roșu, restaurantul Marhaba Lebanese nu ține cont de reguli și invită pe clujeni să vină la restaurant deoarece sunt deschiși și în interior.

Datorită ratei de incidență ce a depășit 3 la mia de locuitori, în municipiul Cluj-Napoca este interzisă funcționarea restaurantelor la interior. Autoritățile au prins mai multe restaurante ce aveau deschis și în interior, iar patronii s-au ales cu amendă. Disperarea celor din HoReCa a ajuns la cote maxime, iar multe societăți comerciale riscă să se închidă definitiv.

Cluj-Napoca a ieșit, acum două săptămâni, din scenariul pentru patru zile, după care a intrat din nou în scenariul roșu.

Emil Boc –Economia locală este pusă la pământ

Edilul de la Cluj se arată revoltat de modul în care este calculată rata de incidență și susține că trebuie schimbată. Primarul e de partea operatorilor comerciali și vine cu ideea ca și calcularea ratei de incidență să țină cont de numărul de teste zilnice prelucrate.

„Aici e un paradox al Clujului, care ne afectează şi ne doare în fiecare zi. Pur şi simplu, corectitudinea de la nivel naţional omoară economia Clujului. Am ajuns cu cuţitul la os. Sunt atâtea domenii ale economiei locale puse la pământ. Datorită faptului că nu se ponderează rata de incidenţă cu numărul de teste. De asemenea, dăm o lovitură cruntă copiilor din a VIII-a și a XII-a, copii din ani terminali, care nu pot să meargă la şcoală, şi viitorul lor este în joc.

Acum am ajuns victimele propriului succes. Aici sunt oameni mai bine înstăriți financiar.  Ei își fac teste individual, ceea ce e corect. Dar să aplici uniform, mecanic, rigid măsurile, să nu compari numărul de testări cu alte județe este nedrept. Le-am spus ministrului Sănătății și domnului Arafat, și în public, și în privat. Cluj și Timișoara sunt puse pe butuci. Noi testăm cât testează Bucureştiul. Nu e normal când ai atât de multe teste să aplici acelaşi şablon”, a spus Emil Boc, acum o săptămână.