Țara noastră se situează într-un top nedorit la nivel european din acest punct de vedere, iar cauzele ar putea fi enumerate ( graba la volan, neadaptarea vitezei la condițiile meteo, lipsa experienței șoferului, șoselele care lasă de dorit etc.), dar mai ales ele ar trebui analizate și soluționate sau tranșate definitiv dacă ar fi posibil.

Inedite sunt însă plonjoanele cascadorice câteodată de pe carosabil în râul de alături fie de pe vreun pod, fie de pe șoseaua paralelă râului existând anumite situații care pot favoriza această ”aventură” nedorită. Neatenția la volan ar putea fi o cauză, starea de ebrietate o alta sau încercarea de a evita un accident frontal de asemenea a putea justifica 3D-ul temporar prescris de către șofer automobilului său.

În seara zilei de 11.12.2020 un șofer clujean a sărit cu mașina în râul Someșul Mic în zona Cluj Arena, cauzele și condițiile urmând a fi stabilite ulterior de către organele competente în acest sens.

ISU Cluj a comunicat fiind preluat de către monitorulcj.ro:„O autospecială și un echipaj SMURD au intervenit pentru a scoate un bărbat dintr-un autoturism ajuns în apele râului Someșul Mic. Evenimentul a avut loc în apropiere de strada Splaiul Independenței, iar pentru scoaterea bărbatului, de 30 de ani, au intervenit doi pompieri asigurați cu o cordiță. Bărbatul a fost consultat de către echipajul SMURD, era conștient și cooperant, fiind apoi transportat la spital pentru îngrijiri și investigații de specialitate”. Episodul a fost cu atât mai spectaculos, dar și mai dificil de soluționat de către forțele de intervenție, deoarece evenimentul a avut loc la lăsarea serii. Succesul intervenției a fost sprijinit și de faptul că debitul râului în această zi și în acel moment nu a fost unul consistent.

Detaliile urmează să fie furnizate în zilele următoare și cel mai important este faptul că șoferul greu încercat își va putea aminti cu emoție/tremur de aventura sa.