În centrul orașului Cluj-Napoca, medicii desfășoară operații într-un pod ce nu are autorizație de construcție și nici securitate la incendiu.

Institutul de Transplant din Cluj-Napoca este spitalul unde se desfășoara operații în pod. Pacienții sunt spitalizați în podul unității medicale, iar în documente, blocul operator al spitalului apare ca și un pod neamenajat și fără autorizație.

De asemenea, ,,Spitalul din Pod” nu are autorizație nici de construcție și nici pentru securitate la incendiu.

Fostul candidat la Primăria Cluj-Napoca și deputat USR, Emanuel Ungureanu, a fost cel care a tras un semnal de alarmă referitor la spitalul ce funcționează într-un pod. El a filmat locul și a luat legătura cu managerul interimar al spitalului, doctorul Silvia Moga.

Spitalele din România sunt o bomba cu ceas

Emanuel Ungureanu a mai precizat că a încercat să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă spitalul din Cluj, dar autoritățile nu au luat nicio măsură.

 „Am încercat de-a lungul anilor să semnalez probleme din spitale. Am fost alungat chiar cu poliția din spitale care acum ard. Din spitale în care mor foarte mulți pacienți din cauza infecțiilor nosocomiale, pentru că nu poți să faci circuite într-un pod neamenajat. Nu poți să protejezi pacienții. Dar nu doar despre pacienți este vorba aici. În acest pod neamenajat lucrează medici, asistente, infirmiere, brancandieri, oameni care au și ei familii. În singuranță trebuie să lucreze și salvatorii și cei care ar trebui să fie salvați.”, a mai precizat fostul candidat la Primăria Cluj-Napoca.

Spital ,,modern” în pod

Doctorul Silviu Moga, directorul intermiar al spitalului, a precizat că autorizația inițială de construire a fost pentru amenajare pod, nu pentru operații medicale.

„Pe scurt voi puncta câteva aspecte. Institutul datează din anul 2000, atunci a luat ființă, la etajul 3 a acestei clădiri. Ulterior, în anii următori spațiile s-au extins în podul pe care îl vom vedea în minutele următoare. Autorizația inițială de construire era pentru amenajare pod, nu pentru operații medicale. Acolo cu timpul în perioada lui Lucan s-au înființat spații medicale – saloane pentru pacienți. În momentul de față acolo sunt toate saloanele pacienților care se internează pentru operații, adică 65 de paturi.”a mai precizat doctorul.

Pacienți internați în zona fără autorizație

Pacienții sunt internați în zona care nu are autorizație pentru securitatea la incendii. La etajul 3 există o secție ATI și blocul operator.

„La etajul trei sunt doar 10 paturi ATI și blocul operator. Vechea conducere nu a făcut demersurile de reautorizare pentru spații medicale, iar în cartea funciară apare pod neamenajat. După 20 de ani este foarte greu și nu am găsit încă soluții legale, împreună cu autoritățile locale, de a legaliza practic acest pod de spații medicale.”

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate va face o vizită la spitalul din pod pentru a investiga situația actuală a spitalului din pod.