Cluj. Metroul din Cluj va primi 300 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă inițial suma preconizată a fost de aproape un miliard de euro.

Totodată, Cătălin Drulă a precizat că acordarea sumelor se află în stadiul de discuții, iar decizia finală va fi luată în luna iunie.

„În ceea ce privește Clujul, în discuțiile actuale, pentru că nu e finalizat. Programul se va depune la sfârșitul acestei luni și vom avea o eventuală aprobare în iunie. Sunt prevăzute 300 de milioane (de euro, n.r.) pentru Cluj și 300 de milioane pentru București. 600 în total, din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Ghinea pentru liniile de metrou”, a spus Cătălin Drulă.

Cluj. Investiție de 1,5 miliarde de euro pentru noul metrou

Banii pe care ar urma să-i primească proiectul metroului Cluj reprezintă doar 30 % din totalul investiției. În prima instanță s-a cerut 900 de milioane de euro ce trebuiau alocați prin PNRR. Conform proiectului, investiția totală a metroului ajunge la 1,5 miliarde de euro.

Primarul Emil Boc a precizat că proiectul privind construirea metroului va merge mai departe.

„Finanțările sunt complementare: din PNRR și din fondurile structurale, Programul Operațional Sectorial – POS Transport, 2021-2027. Proiectele merg mai departe”, a spus edilul, relatează monitorulcj.ro.

Totodată, Centura Metropolitană riscă să rămână fără finanțare prin PNRR, investiția ridicându-se la 600 de milioane de euro.

Luna trecută a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul metroului, perioada de implementare fiind de aproape 6 ani.

Metroul ar urma să fie finalizat spre sfârșitul anului 2026. În contextul actual, neprimind suma inițială de 900 de milioane de euro, termenul de finalizare a metroului va suporta modificări.

Pentru Centura Metropolitană, termenul limită de finalizare este tot 2026, iar în acest moment este în curs definitivarea studiului de fezabilitate. Planul construirii centurii este pus sub semnul întrebării deoarece există posibilitatea ca proiectul să nu poată fi finanțat prin PNRR.