UBB ocupă în 2021 prima poziție în țară și poziția 834 la nivel internațional între cele peste 11900 de universități incluse în rankingul internațional al universităților Webometrics.

Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca ocupă prima poziție din țară în Webometric de mai mulți ani de zile.

Clasamentul Webometrics are trei criterii academice. Primul este impactul academic online. El este  măsurat prin conectările altor instituții la prezența academică online a universității (50% )

Al doilea criteriu se referă la contribuțiile științifice ale membrilor comunității în sistemul GoogleScholar (10%) și al treilea criteriu e  excelența academică prin cele mai citate 10% dintre lucrările indexate Scopus, în 26 de domenii ale științei (40% ).

,,UBB este o universitate clujeană/românească care joacă global, având  membri care, prin activitatea științifică creativ/inovativă, au un impact determinant în știința internațională la nivel global, stabilind paradigme în domeniu. Astfel, aproximativ 11/12 colegi sunt între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii în sistemul Scopus în toate domeniile (unii în întreaga carieră, alții în anul 2019)”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. Dr. Daniel David.

12/13 dintre profesorii de la UBB sunt între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii

Rectorul UBB a mai specificat faptul că aproximativ 12/13 colegi sunt între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii în sistemul Scopus în domeniile lor de specializare. De asemenea, Daniel David a mai spus că , din nefericire, universitățile românești nu au susținere financiară în ceea ce privește cercetarea științifică.

,,Mă bucur să fac parte din această comunitate academică și sunt onorat să o servesc ca rector!”, a conchis rectorul UBB, Daniel David.

Locul 728 la nivel internațional în alt clasament

În clasamentul Univerisity Ranking by Academic Performance , UBB ocupă poziţia 728 la nivel internațional, în timp ce Universitatea Politehnica din Bucureşti se află pe poziţia 751, iar Universitatea din Bucureşti ocupă poziţia 791 la nivel internaţional.

UBB se află în primele 5% de universităţi ale lumii. Aceste rezultate trebuie apreciate prin raportare la subfinanţarea cronică a învăţământului superior din România.

Reamintim că în lume există aproximativ 27.000 de universităţi.